Пред погледа на хора и институции: Строителни отпадъци затрупват дере

 

Веселин Златков

Стратегии, програми, планове, отчети – по темата екология има цяла камара документи и други бумаги, с които трябва да се спре безогледното унищожаване на околната среда. Към всяко кметство има звено за екологичен контрол, към всяка община – отдел и направо цяла дирекция. Да не говорим, че и държавата си има представителства на екоминистерството по места, чиято основна задача е да упражняват контрол. И какво от това? Какво от това, след като е необходимо само да намериш едно дере в полето, за да го превърнеш в сметище за строителни отпадъци, от което да печелиш?

9-kichevo-3

Точно това може да се види само на няколко километра от Варна, край с. Кичево, община Аксаково. Камарите от отпадъци вече се виждат и от пътя, но като стигнеш до мястото, следва по-сериозната гледка – цялото дере се пълни с парчета от разбити сгради, вероятно идващи от реконструкциите по близките морски курорти.

9-kichevo-2

За проблема ни съобщиха местни жители, които вече не издържат това, което се случва край селото им. Теренът, на който се е появило строителното сметище, е частен. Собственикът му има разрешение за рекултивация на терена и депониране на земни маси. Или казано по-просто, на мястото може да се изхвърля пръст от изкопи. Какво се изхвърля всъщност, се вижда отлично от снимките.

9-kichevo-1

Всеки сигнал, че на това депо за пръст се извършва нещо нередно, преминава пред студеното и резервирано отношение на всички институции, за които споменахме в началото. Кой за какво отговоря, кое в чии правомощия е – това можеш да научиш от превърналите се в обикновени бюрократи еколози. А строителните отпадъци се трупат и това се вижда от всички, с изключение на тези, чиято работа е да си отварят очите за подобни проблеми. Колко ли струва да ги държат затворени?