Предупреждение от психолог: Неглижирането на психичните проблеми води до тежка депресия и фатален край

Неглижирането на психичните проблеми може да доведе до тежка форма на депресия и дори до фатален край. Това каза психологът Дарина Трайкова по повод началото на безплатните тренинги за самопомощ при подобни състояния, които са проведоха в хотел „Черно море“ в  края на миналата седмица.
По думите й най-сериозните последици от пренебрегването на проблема засягат основно страдащите. „Те нарушават качеството си на живот, като започват да избягват преките си задължения, понякога и непреките. Нарушават връзката си с обкръжаващата ги среда, особено с близките, а това своевременно въвлича и семейството им в проблема, тъй като изникват въпросите – защо се случва, по чия вина е и какво провокира проблема“, обясни психологът.
Най-лошата услуга, която роднините и близките могат да направят, е да казват на потиснатия човек: „Я се вземи в ръце“, „Ти да не си луд, нищо ти няма“, „Зависи само от теб да си добре“. Тези реплики могат само да влошат състоянието. Болният трябва да потърси помощ, но и да си помогне сам, като върши любими свои занимания. Танци или друго хоби биха повишили нивото на серотонин в мозъка.
Много са факторите по думите на Дарина Трайкова, които обхваща това състояние, и е неправилно да се интерпретира, като се сравнява с грип или друга форма на физическо заболяване, защото при влошеното психично състояние не е ясно кога ще настъпи подобрение, а емоцията стои в основата му, докато при грипа съществува естествената нагласа, че подобрение ще има. „Това е едната страна на проблема, другата е, че самият страдащ може да развие тежка форма на депресия, което понякога се оказва и пагубно“, подчерта специалистът.