Предупреждение от защитници на животни: Внимавайте с осиновяването на кученца в Германия

Собствениците на новородени малки кученца често са готови да се доверят бързо на хора, които обещават да им осигурят нов дом. Те обаче трябва да са много внимателни, ако някой им се представя за посредник и предложи услугите си да намери нов дом на палетата в Германия.
Това заявяват в свое обръщение към гражданите и институциите живеещият в България, но  роден в Киргизия писател Азретали Саубанов и неговата съпруга Екатерина. Те изпратиха на пощата на „Народно дело Седмицата“ своето свидетелство за това как се срещнали с жена, която подозират, че е нещо като брокер в търговията с кучета. За съжаление, пътуването на палетата в чужбина може да има и фатална развръзка за тях.
Ето и разказа на семейство Саубанови:
„В събота, 20 февруари 2016 година, ние отидохме във ветеринарната клиника за преглед на бездомните ни кутрета. Докато чакахме в коридора реда си, към нас се обърна една жена с предложение да дадем нашите кученца на тяхната организация. Тя се е занимавала с изпращане на българските кучета за осиновяване в Германия. Трябва да се отбележи, че жената предизвика в нас антипатия. Нашият отговор беше кратък и отрицателен. Не обръщайки внимание на негативната ни реакция, продавачката на живата стока започна натрапчиво да показва на нас от екрана на своя мобилен телефон рекламните снимки на български кучета. По нейните думи те живеели щастливо в приемни семейства в Германия. След като попитахме за името на тяхната организация, жената каза, че имат страница във фейсбук, която се отваря само за ползватели в Германия…
Ние знаем, че в Германия работят научноизследователски институти, лаборатории, купуващи кучета и котки в България и Румъния с цел провеждане на медицински, фармакологични и други експерименти.
Обръщаме се към всички български граждани, към Президента на Република България, към правителството и в правоохранителните органи с молба да се забрани всякаква търговска дейност на юридически и частни лица, занимаващи се с продажба на бездомни кучета и котки за чужбина.
Подобна практика унижава човешкото достойнство и противоречи на основните принципи на хуманизма, морала и правото. Нека всички заедно да подарим на бездомните кучета и котки надежда и да намерим за тях приемни семейства в България.“