Председателят на НС дойде за честването на Деня на Тракия

 

С военен и църковен ритуал Варна почете 26 март, Деня на Тракия и годишнината от превземането на Одринската крепост – един от най-големите военни успехи на Българската армия по време на Балканската война.

На този ден се чества подвигът на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – денят, в който е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война (1912-1913).

Честването във Варна, на което специален гост беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, се състоя по традиция пред паметника арка, посветен на Осми Приморски полк, намиращ се на едноименния булевард. На мястото освен официалните лица присъстваха и много граждани, потомци на бежанците от Тракия и членове на Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“.

По време на визитата си във Варна Цвета Караянчева посети ремонтираната със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ детска градина „Светулка“. По-късно председателят на Народното събрание поздрави учениците, спечелили първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. Тя ще връчи почетен плакет на Народното събрание на отбора на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

Караянчева разговаря и с представители на културната общественост в сградата на ДТ „Стоян Бъчваров“ бе част от програмата на председателя на Народното събрание Цветя Караянчева по време на нейното посещение във Варна. Домакин на събитието бе Даниела Димова, директор на ТМПЦ в морската столица. „Варна е град с богата духовна култура и с хора, които умеят и са възпитани да я ценят, да я поддържат жива“, заяви председателят на парламента.