Преди 8 години започва хегемонията на Варна в плажния футбол

„Брокерите” са първият официален държавен шампион на България

Варна е №1 в плажния футбол в България. Това го знае всеки, който по един или друг начин се е докоснал до този спорт. У нас официални държавни първенства се провеждат от 2008 г. досега, а цели шест пъти от всичките осем лета трофеят е идвал в морската столица.
В първия шампионат преди 8 години участие взимат 6 отбора. Варненският тим се състезава под името I&G brokers. Освен него в надпреварата се впускат още софийските ФК „Г”, Академика и Спортна асоциация на МВР, както и Мони (Габрово) и Миринекс (Русе).

31_1
Регламентът на шампионата тогава включва четири турнира, като в началото на всеки организаторите теглят жребий на случаен принцип, оформяйки две групи от по три тима. Победителите в тези две групи играят финал в турнира, а следващите – за трето и пето място. Системата на националното първенство предвижда шампионът да бъде определен с натрупване на точки от всеки турнир, като всеки първенец получава шест, а последният – една.
Любопитен факт е, че за първия турнир в София варненци са точно една кола хора – Симеон Христов, Петър Караджов, Георги Минков, Иван Викторов и Добрин Стефанов. В столицата към тима се присъединяват двама души в лицето на вратаря Мартин Митев и Ангел Иванов.
В групата си „брокерите” се падат с Миринекс и СА на МВР. Постигат две победи с 6:4 и 6:3. На финала варненци бият Академика с 4:2 след хеттрик на Симеон Христов и гол на вратаря Мартин Митев.

31_3
За първия турнир е интересно да се каже, че се провежда на умален терен и хандбални врати на стадион „Раковски”, като организаторите въвеждат система с трима полеви играчи и вратар, вместо стандартната 4 плюс 1.
Вторият турнир се провежда на „Какао Бийч” в Слънчев бряг. Варненци са в група с ФК „Г” и Мони (Габрово), като интересното е, че печелят и двата мача след изпълнение на дузпи. Във финала срещу тима от морската столица отново се изправя големият съперник от Академика, който печели другата група. Още в началото Симеон Христов дава аванс на варненци, а резултатът се запазва почти до самия край, като тимът изпуска и доста положения. Буквално в последната минута столичани изравняват и се стига до изпълнение на дузпи, които този път варненци губят.
Следва турнир в Шкорпиловци. В него „брокерите” започват с успех над Мони (Габрово) с 5:1, след което губят от Мириникес с 1:2. Така остават втори в групата и играят мач за третото място на турнира, в който съдбата отново определя техен съперник да бъде Академика, която остава също на второ място в другия поток след СА на МВР. Варненци печелят мача за бронза с 3:2 с голове на Тихомир Иванов, Симеон Христов и Георги Минков.
Така кръг преди края в генералното класиране варненци са с точка аванс пред Академика на първото място – 15 срещу 14. Последният решителен турнир се провежда в град Обзор. Любопитното е, че тук начело на „брокерите” е Пенко Златев, известен от хандбала треньор. В този решителен кръг жребият отново разделя двата главни фаворита в две различни групи. Според програмата Академика изиграва втория си двубой преди този на варненския тим и в него губи от отбора на Миринекс (Русе). Варненци започват с победа над Мони (Габрово) с 5:2 и в двубой срещу ФК „Г” решават шампионската титла, тъй като, ако победят, ще бъдат недостижими. „Брокерите” бият с 5:2 и още преди последния ден е ясно, че ще бъдат новият шампион на страната. В протоколния финал варненци побеждават с 3:0 русенския Миринекс и печелят и последния турнир, триумфирайки с титлата по убедителен начин. Голмайстори в този мач са Тихомир Иванов, Ангел Иванов и Георги Минков.
Ето и списъка на всички играчи, които са участвали за тима през шампионата: Вратари: Мартин Митев и Костадин Иванов, полеви футболисти: Георги Минков, Ангел Иванов, Тихомир Иванов, Иван Викторов, Добрин Стефанов, Георги Стефанов, Петър Караджов, Симеон Христов, Костадин Димитров, Бойко Косев, Калоян Керанов и Константин Димитров-Скобаря.
В следващите две години варненци, които вече носят имената Тича-Хьорман и Одесос, са подгласници на Академика.
През 2011 и 2012 г. морската столица става абсолютен хегемон, като е шампион под името Одесос. През 2013 г. се появява нов отбор, който се казва МФК Спартак и триумфира като №1, а през последните две лета титлата отново е за Одесос.
Абсолютно доказателство за хегемонията на Варна е, че от 2013 до 2015 г. на финала са два тима от града. Първо са Спартак и Вяра, Надежда и Любов, а след това Одесос и Спартак.