Преди новия сезон: Безработни разкриха, че възнагражденията в туризма падат

 

 

В края на февруари курортите във Варна започват вече да се стягат за новия сезон. И отново започва постоянното оплакване на собственици и шефове на хотели и ресторанти: „Няма персонал!“ А може би въпросът, който трябва да се зададе, трябва да е към самите тях – кой очаквате да работи за 700 лева?

Млади варненци, които разчитат на сезонната работа в курортните комплекси, коментират с огорчение, че заплатите в туризма вместо да растат – на фона на декларациите на управляващите политици, че доходите в България се повишат, се движат в обратната посока. В обявите за работа всъщност се обещава още по-ниска заплата от миналата година, това коментират търсещите работа.

„Масово предлаганата заплата е 700 лева месечно – 2019 година във Варна! Дори и за шофьорите на бусове – трансфери не дават повече от 800 лева. А в началото на годината имаше мощен рев, че за Златни пясъци се търсили работници от Молдова и Беларус. Но само ученици от ОНД се съгласявали“ – този коментар във Фейсбук показва реалното състояние на туристическия бранш.

От друга страна официалната статистика отчита, че в бранша „Хотелиерство и ресторантьорство” се отбелязва един от най-големите ръстове в средната заплата за област Варна в последното тримесечие на 2018-а спрямо предходната година. Явно между статистиката и това, което показват наблюденията на тези, които реално работят в курортите, има съществена разлика.