Предизвикателствата на снежната пролет

Веселин Златков

Слънце, къси ръкави, долитащи ята от щъркели, цъфтящи фиданки – пролетта трябваше първо сякаш да настъпи истински, за да се върне зимата, и то точно около датата на действителното ѝ начало. Астрономическата пролет в Северното полукълбо тази година настъпи на 20 март в 18:15 ч. българско време. Това беше и денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта.


Във Варна месец март реши точно в деня на настъпващата пролет да покаже всичките си капризи. От обикновен дъжд, през суграшица и дори сняг на парцали – какво ли не валя над морския град.
И тъкмо когато хората започнаха да си мислят, че тази шега на времето ще е последната и най-накрая зимата ще отстъпи, студеният сезон удари отново, този път още повече сняг, както и с бурно море и вълни, прехвърлящи стената на вълнолома.
Както всичко в живота, така и смяната на сезоните е неизбежна. Някои се шегуват, че положителният ефект от хладното мартенско време е, че поне ефектът на т.нар. пролетна умора не се усеща особено силно.