Преглед на видовете работни дрехи

Преглед на видовете работни дрехи

  Що се отнася до класификацията на работните дрехи, има много признаци, по които можете да групирате моделите им. Но все пак си струва да се спрем на основните. Дрехите със специално предназначение се категоризират главно по предназначение и сезонен тип.

С предварителна уговорка

  Оборудването за работа по професии има доста широк спектър от различия. Това зависи от видовете възможни заплахи от външни фактори при изпълнение на техните задължения. Например униформата на заварчик или пожарникар трябва да бъде огнеупорна, следователно при производството на връхни дрехи за тях се използва огнеупорен материал. За електротехници е създаден специален комплект оборудване, което непременно включва антистатична защитна тениска и костюм за защита от електрическа дъга.

  Разбира се, горните елементи на оборудването не са необходими за професии като автомеханик или градинар, който прекарва деня си в градината. Последните ще се нуждаят от специален костюм за дезинфекция на помещенията в оранжерии, оранжерии, съхранение на семена и пръскане на храсти и дървета.

Потенциалните заплахи от своя страна се подразделят на следните подвидове:

• термични (предполагащи опасности както от високи, така и от ниски температури);

• електрически (свързани с опасност от токов удар и високо напрежение);

• химически и биологични (работа в условия на риск от химическо отравяне, изгаряния, както и биологично замърсяване);

• звук (работа при условия на висок шум).

  Освен това, в рамките на класификацията на работните дрехи по предназначение, съществуват и разновидности на лични предпазни средства, чиято пълнота зависи от това кои части от повърхността на тялото на работника трябва да бъдат защитени.

    Например голямо значение се придава на предпазните очила за дърводелец или стругар в дрехите им, когато изпълняват задачите си на работното място, докато използват машинните инструменти.

По сезон

  Специалистите, чието работно място не се ограничава само до офис или промишлени интериорни помещения, но също така предвижда дейности на открито (или дори целия ден на работа се извършва на улицата), трябва да получат два комплекта: лятно работно облекло и зимно.

  Модерен летен комплект трябва да създава усещане за комфорт на служителя при извършване на работа дори при горещо време, но в същото време да има защитни свойства. Понякога има смисъл да се осигурят на работниците големи летни дрехи, така че например при висока влажност и задух да се създаде добра вентилация на въздуха между тялото и тъканта.

  Комплектите зимни гащеризони са предназначени да предпазват човек от хипотермия при ниски температури. Те не трябва да се издухват от ветровете, да се намокрят от атмосферни валежи и да са оборудвани с изолирана облицовка. Зимните работни дрехи са разделени на пет класа защита, от които най-екстремният е клас 5.

  • публикация