Правят стадион с осветление на плажа в „Аспарухово“

 

Председателят на комисията по плажен футбол Николай Чернев и националният селекционер и треньор на шампиона МФК Спартак Вн Симеон Христов разкриха интересни новини около бийч сокъра у нас.
„На 15 март се събра комисията в София и взехме някои решения, които ще са за добро. Четири кръга ще има за някои от отборите, ще се играе всеки срещу всеки. Шампионатът ще стартира с кръг в Бургас, ще има после и в Русе, в София, след това финалния кръг ще е във Варна. Съобразили сме се досега къде има отбори, като естествено да има и терени за плажен футбол. Във Варна със съдействието на шефа на спорта Кристиян Димитров и зам.-кмета на Аспарухово Ивайло Маринов, ще направим стадион с осветление и трибуни. Общината ще го ползва и за други видове спорт, ще се товари максимално. Надяваме се най-късно до края на април да е реализирано. Дори вчера имахме разговор с общината. Договорихме се и за по-рано, но нека да изчакаме да се случат нещата. Има и други препятствия, виждате и времето“, разкри Чернев в ефира на „Дарик“.
Той призна, че интерес от страна на отбори има. „Надявам се промените, които направихме, и организацията и формата на първенството, да предизвикат интерес. Аз още миналата година след края на първенството ходих лично в тези четири центъра, срещнах се с представители на отборите. После се срещнахме в Разград с всички. Интерес има. Да видим колко официално ще се запишат, но отбори ще има, даже и нови. Вече ще имат право да участват и футболисти над 16 години, до миналия сезон бе за над 18. Тази година ще се финансира голяма част от бюджета от спонсори, а не толкова от БФС. Правим и държавно първенство за подрастващи. В четирите центъра да излъчат по два отбора, които да играя в пика на лятото финали в Шкорпиловци. Дано и отбори от футзала да се запалят по плажния футбол. Има пауза при тях през лятото. Работим отлично с тях, чуваме се, помагаме си. С председателя на Аматьорската футбола лига Румен Вълков имаме изключително партньорство. Предвиждаме кръговете от държавното първенство да се излъчват на живо. Всички в комисията по плажен футбол сме съмишленици и работим в една посока. Благодаря на всички колеги“, каза Чернев.
„С градските първенства и държавното първенство, става календарът наситен. Това е едно предизвикателство за всички отбори“, коментира Симеон Христов. Той изказа удовлетворението си от това как върви подготовката на МФК Спартак за предстоящото участие в Шампионската лига в Назаре през месец май. „Нови попълнения нямаме. Иван Мартинов и Павел Адамов се възстановяват от контузии“, каза той.
Чернев коментира и националния отбор. „Не трябва да се създават излишни очаквания към националния отбор. Трябва да съобразим календара с тези момчета, които са аматьори. Все пак работят, спортът е аматьорски. Но ще искаме да увеличим календара им преди участието в Евролигата. Предвиждаме лагери и мачове с чужди отбори. Искаме да направим един международен турнир за национални отбори, който да бъде в помощ за нашия отбор преди участието в Евролигата“, каза Чернев.
„Огромно предизвикателство е идният сезон не само за мен, а и за всички, които обичат този спорт. Трябва да се върви напред, да се надгражда. Чакаме календара, да видим дали ще има световни квалификации. След това ни остава да работим и да защитаваме националната фланелка“, коментира селекционерът Христов.

България очаква жребия си за ЕВРОлигата по плажен футбол

От Европейската федерация оповестиха календара за предстоящия сезон в най-силния турнир за национални отбори по плажен футбол – ЕВРОлигата. Българските национали са в дивизия „Б“ и влизат като пети преди жребия, след като през миналата година завършиха на рекордното шесто място, а победителят Турция се изкачва в по-горната елитна дивизия.
Възпитаниците на треньора Симеон Христов ще играят на един турнир измежду тези в Назаре (6-8 юли), Москва (20-22 юли) и Рощок (24-26 август).
Жребият ще стане ясен след 20 април, когато централата ще оповести разпределението на отборите във всяка група.

Български съдия с наряд за Шампионската лига

Българският съдия по плажен футбол Владимир Ташков за пореден път получи доверието да е в световния елит в тази професия. След силната 2017 г. сега той получи наряд за Шампионската лига в Назаре, Португалия. Родният арбитър ще вземе участие в целия турнир – от квалификациите до последния ден на надпреварата, която ще се проведе в края на май и началото на юни. Ето какво каза той в интервю за „Народно дело Седмицата“:

– Здравей, Владо! Поздравления за назначението ти за Европейската Шампионска лига по плажен футбол в Назаре. Какво означава за теб и българско съдийство този наряд?
– Здравейте на Вас и всички почитатели на тази прекрасна и все по-развиваща се игра. За мен е изключителна чест и гордост да бъда част от този турнир, който се явява може би най-силният на клубно ниво по плажен футбол, дори и в световен мащаб. Хубаво е, че на първия турнир под егидата на BSWW в рамките на Европа имаме наряд за българското съдийство по плажен футбол. Тази година календарът ще е още по-наситен заради Шампионската лига, турнирите (квалификации и Суперфинал) на Евролигата, а тази година ще има и световни квалификации за Мондиала, който ще се проведе 2019 г. Това само показва, че спортът се развива с пълна пара в световен мащаб.
– Казваш, че плажният футбол се развива по света, а как стоят нещата у нас?
– Все по-добре! От тази година форматът на държавното първенство се разширява. Повече срещи в повече градове в цялата страна, което означава повече емоции и красиви попадения – чарът на плажният футбол! Вече има и награден фонд, който със сигурност ще е допълнителен стимул за всички отбори. От тази година ще има 4 турнира за деца в няколко града из страната плюс Суперфинал в Шкорпиловци. Това е най-радващото за мен – децата. Все повече от тях се запалват по плажния футбол. Искат да научат правилата, да усетят пясъка под краката си и най-вече да са активни и да спортуват. В чужбина се развива не само мъжкият плажен футбол, но и този при децата и жените.
– А какво е според теб нивото на плажния футбол в България в сравнение с това в чужбина?
– Като цяло спортът у нас е все още на не толкова професионално ниво, но с всяка година забелязвам, че все повече хора се отнасят по-отговорно. Говоря от организационно ниво до състезатели и най-вече ние съдиите. Имаме национален отбор, който всяка година дава все по-добри резултати и вече всички отбори се съобразяват с него, защото забелязват професионалното отношение на нашият отбор. От съдийско естество мисля, че родните рефери в този спорт сме доста добре подготвени както теоретически, така и практически. Това се дължи на нашият ментор Стоян Алексиев. Човек, видял много, човек, който постоянно следи развитието на плажният футбол у нас. Семинарите преди началото на първенството винаги са много добре подготвени от него – видеоклипове със ситуации от мачове от родното първенство и от чужбина, тренировки и най-вече изключително сплотен колектив, за което сме му благодарни. Тук мога да си позволя да говоря от името на всички мои колеги в България.
– Тоест, да разбирам, че спортът има бъдеще в България?
– Да! Уверен съм, че БФС и хората в момента в плажния футбол работят в посока да се развива и да набира популярност и у нас.

Ще има държавно и за подрастващи

Държавно първенство по плажен футбол за подрастващи организира комисията по бийч сокър към БФС. То ще бъде за таланти, родени 2003/2004 г. Както и при мъжете, така и в тази възраст, ще бъдат обособени четири центъра – София, Русе, Бургас и Варна. Там в края на юни ще се проведат регионални първенства, от които ще бъдат излъчени по два тима, които ще играят за титлата на Суперфинал в Шкорпиловци през август. Желанието на комисията е по този начин да популяризира атрактивния спорт сред младите.