Правят Морска палата на пристанището за 17 млн. лева

С проект на стойност 17 млн. лева държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” ще превървне строената през 1959 година магазия 7 на пристанище Варна-Изток в нова Морска палата. Това става ясно от обявената обществена поръчка за създаването на обекта. Според заданието, Морската палата ще бъде „интерактивен център”, който ще се използва за културни, образователни и научни събития, като заедно с това ще предлага и различни атракции.

По условията на поръчката, новата Морска палата на пристанището във Варна трябва да има минимум следните елементи:

– интерактивен Музей на корабоплаването;

– библиотека;

– кафетерия;

– детски кът;

– научни кабинети;

– офис помещения;

– магазин.

Един от интересните моменти в обявената поръчка е, че за новата Морска палата ще бъде проектирана и изградена чрез т.нар. инженеринг. Казано по друг начин, проектирането и изпълнението на обекта ще бъде дадено на един изпълнител. Тази форма на изграждане на публична инфраструктура често е критикувана, като противниците ѝ заявяват, че с нея се размива отговорността както на проектанта, така и на изпълнителя на строителните дейности и оборудването.

Морската палата е на практика нова идея, която до момента не присъстваше сред възможностите за развитие на обществената зона на пристанище Варна-Изток. Първоначалният проект за „отваряне” на порта предвиждаше изграждане на голям аквариум, както и голя център конгресна и културна дейност.