По инициатива на „Солвей Соди“: Хиляди деца от Варна и областта поискаха да са с колан на задната седалка

В последната вечер на ноември в Двореца на културата и спорта се състоя заключителна пресконференция за инициативата по безопасност на децата в автомобилите, която се провежда с подкрепата на Община Варна, Регионално управление на образованието – Варна, ОД на МВР – Варна, БЧК – Варна, и в партньорство с институции и фирми от Варна и региона.
На срещата с медиите присъстваха Стоян Пасев, областен управител на Варна, Христо Иванов, зам.-кмет на Варна, гл. инспектор Петко Камбуров от Пътна полиция, Венелин Радев, старши експерт в Регионално управление на образованието – Варна, Илия Раев, председател на Управителния съвет на БЧК – Варна, Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“, и други партньори на инициативата.
Главната цел е осъзнаване на необходимостта от поставяне на коланите, което постигнахме чрез образователна кампания: обучени бяха близо 14 000 деца от първи до четвърти клас от 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Това стана с участието на 230 доброволци, презентатори и координатори. Раздадени бяха 15 000 тениски. 70 000 картички бяха отпечатани, голяма част от тях са вече раздадени.

6-solvay-1
Беше проведена информационна кампания с цел да се привлече вниманието на цялото общество и най-вече на родителите към този сериозен проблем – липса на изградени навици и погрешна нагласа по отношение на пътуването без предпазен колан на задната седалка. Това се осъществява с помощта на медиите и социалните мрежи. Други средства за пропагандиране на инициативата са радио-клипове, видео-екрани,  плакати и билбордове.
След направената анкета с 14 000 деца между 7 и 11 години се оказа, че около 90 % от родителите им на предната седалка слагат колан. 80 % от децата се возят на задната седалка в автомобила, а 20 % – отпред. Само 40 % сядат на повдигаща седалка и 63 % поставят колан. Установи се тенденция – колкото по-големи стават децата, толкова по-малко от тях закопчават колана и сядат на повдигаща седалка.
Г-н Номикос се обърна към присъстващите: „Разбирам защо именно Варна победи в надпреварата за Европейска младежка столица 2017. Когато във Варна се започне нещо в името на децата, огромен брой сърцати хора са готови да помогнат с идеи, време, страст и ресурси. Такива са всички институции, компании, асоциации и хора, които се включиха в инициативата за безопасност на децата в автомобила. Вярваме, че нещата не приключват дотук. Разчитаме на родителите да продължат започнатото. Разчитаме и на малките инспектори по коланите – децата, че и занапред, преди да потегли автомобилът, ще проверяват дали всички пътници са с поставени колани. Ние също не спираме дотук. Имаме нови идеи. С помощта на други организации бихме могли да разширим кампанията и в други градове на България.“
Успехът на кампанията беше отбелязан с галаконцерт в Двореца на културата и спорта. Преминалите обучение деца и техните родители се радваха на изпълненията на Криско, Дара, Теди Генев и Танцов ансамбъл „Девня“. Изненада поднесе автомобилният състезател Павел Лефтеров, който заедно с Мис „България“ Габриела Кирова се превъртя в автомобил тренажор, за да покаже колко е важно в колата да се поставя колан.

СТАТИСТИКАТА

Според официалната статистика за 2015 година България е с най-висок брой загинали (90 души на един милион) при пътни произшествия спрямо другите европейски страни (средно за Европа загиналите са 51 души на един милион). Над 500 деца на възраст между 6 и 17 години са станали жертва на катастрофи, като 50 от тях са загинали.
През периода от 1 януари до 5 октомври 2016 година на територията на град Варна и областта са регистрирани общо 3370 пътно-транспортни произшествия. От тях 596 са тежки с 33 загинали участници и 750 ранени. При тежките пътно-транспортни произшествия са ранени 86 деца и юноши на възраст до 17 години. Разпределението им, като категория участници в движението, е следното: водачи – 13, от които 9 велосипедисти, пътници – 48, и пешеходци – 25.