По време на престоя си в Дубай: Енгибаров впечатлил Свен-Горан Ериксон с една тренировка и се видял с Диего Марадона

Шведът назначил на работа варненския специалист в дубайския Ал Насър
Енги променил схемата на игра, за да бият, но шефовете му чели конско
Настоящият треньор на Спартак 1918 Енгибар Енгибаров впечатлил Свен-Горан Ериксон само с една тренировка. Това се е случило в Дубай през 2013 година.
Енги бил представен на знаменития швед, който по това време бил технически директор и държал цялата спортно-техническа власт в Ал Насър.
„Г-н Ериксон поговори с мен и ми каза да проведа една тренировка с юношите. На следващия ден наблюдава как водя заниманието и след него ми съобщи, че ще ме потърсят. За моя радост, това наистина се случи след дни и ме назначиха за треньор на 15-годишните в Ал Насър”, заяви за „Народно дело Седмицата” Енгибаров.


За негово съжаление обаче, той е имал малшанс да работи с Ериксон само 20 дни, тъй като шведският специалист заминал за Китай, за да поеме Гуанджоу Фули.
„Макар че имам малко впечатления от г-н Ериксон, бих го определил като уникален и много скромен за известността си човек. Излизали сме заедно на вечери, които клубът организираше, общували сме и за мен това винаги ще са приятни спомени”, допълни Енги.
Едно от нещата, за които Ериксон попитал Енги, е какво правят Мартин Петров и Валери Божинов. Както е известно, Свен бе треньор на двамата в Манчестър сити. Освен там, Ериксон е водил Гьотеборг, Бенфика, Рома, Фиорентина, Сампдория, Лацио, Лестър и три китайски клуба, бил е също национален селекционер на Англия, Мексико и Кот д’Ивоар. Ставал е шампион и носител на национални купи в Швеция, Португалия и Италия, печелил е купата на УЕФА и веднъж е стигал с Бенфика до финал за КЕШ.
Един от другите приятни спомени, които Енги пази от Дубай, е свързан с великия Диего Марадона. „Той работеше към футболния съюз на Дубай и посещаваше клубовете, за да популяризира футбола. Дойде също и на нашата база. Представиха го лично на всеки един треньор в Ал Насър и футболистите, и аз имах честта да се ръкувам с него”, разкри Енгибар.
Енгибар Енгибаров остава в Ал Насър два сезона – в периода 2013/2015, през които освен юношите до 15 години е наставник и на тези до 17.
„В Ал Насър имаше висок професионализъм, забележителна клубна философия и дисциплина. Всеки ден например треньорите в школата са длъжни да запознаят със своя план за тренировка спортния директор. По мое време той беше бившият футболист на Бенфика Руи Агуаш, който бе доведен от г-н Ериксон. Два часа преди занимание всеки треньор обсъждаше с Руи каква ще е тренировката. Ако имаше забележки, се правеха корекции, в противен случай се продължаваше по начертания план. Всяко занимание се записва на диск и той остава в клуба, така че дори сега да се върна там, ще мога да видя какви тренировки съм провеждал всеки ден”, казва още Енги.
Последният Енгибаров разкри също, че всички отбори в детско-юношеската школа задължително играели по схема 4-3-3, която се използвала и от мъжете. Веднъж обаче варненецът решил да наруши правилото, и си навлякъл неприятности.
„С 15-годишните на Ал Насър имахме важно гостуване на шампиона Ал Аин и ако го бяхме спечелили, щяхме да се класираме за финалите на държавното първенство. Съобразявайки се със силните страни на противника и начина му на игра, прецених, че с клубната схема едва ли ще стигнем до победа. Затова заложих на по-дефанзивен футбол и контраатаки, тъй като имахме много бърз нападател. В крайна сметка с негов гол победихме с 1:0 и се класирахме за финалите. Бях много щастлив, но веднага след като се завърнахме на клубната база, шефовете ме привикаха и ми четоха час и половина конско защо съм променил утвърдената схема…”, връща се назад във времето Енгибаров.