Появиха се съмнения за безводие във Варна, от ВиК отрекоха

 

Язовир „Камчия“, от който пие вода Варна, третият по големина град в България, е наполовина източен. Нивото на язовира е паднало с 10 метра, като водата продължава да спада. Това заяви общинският съветник и лидер на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той публикува видео, което показва състоянието на язовира в зона, която не е охранявана и затова е достъпна. Костадинов изрази сериозното си притеснение, че във Варна може да се повтори ситуацията от Перник и градът да се окаже на воден режим.

Той задава и три въпроса на управляващите и те са следните:

  1. Кой носи конкретната отговорност за пресушаването на язовирите в страната?
  2. Какви наказания ще понесе за престъпленията си спрямо българските граждани?
  3. Ще има ли воден режим във Варна и областта?

„Напомням, че най-големият варненски язовир „Цонево“ също е наполовина пресъхнал и неговото ниво също продължава да спада“, допълва Костадинов. „Възраждане“ ще поиска обяснение от отговорните лица, обеща водачът на партията.

Отговорът на най-важния въпрос, дали Варна е застрашена от безводие, дойде бързо от страна на ВиК дружеството.

Вода за Варненска област има, риск от безводие е невъзможен! Това заяви в отворено писмо Валентин Вълканов, управител на “Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. Ето какво пише шефът на водното дружество:

„Във връзка със зачестилите спекулации за опасност от настъпване на безводие на територията на Варненска област, “Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД заявява:

Варна и областта са осигурени с питейна вода за битови нужди и риск от безводие не съществува, дори и през 2020-а година да не падне и капка дъжд.

Неморално и безотговорно е хора, които нито нямат дори бегла представа от организация на водоподаването, да си позволяват да всяват тревога сред гражданите с твърдения, които нямат нищо общо с действителността.

А тя – действителността, във Варна и областта е следната: 40 на сто от захранването на Варна с вода е от карстовите извори в Девня – водоизточник с практически постоянен дебит от Римско време. В момента от там към абонатите във Варна се подават между 300 и 400 литра в секунда, като възможностите за подаване са до 300 литра в секунда. Т.е. – водоснабдяването на Варна и на част от областта могат да бъдат гарантирани само от там за неограничен период от време.

В язовир Камчия, който е другият водоизточник на абонатите на “ВиК – Варна“, наличното количество в момента е в състояние да обезпечи изцяло потребностите за месеци в условия на пълна суша. Към момента няма населени места на територията на областта, в които да има режим на водоподаването.

В тази връзка ръководството на “ВиК – Варна“ настоява да се сложи край на всякакви опити за спекула със страховете на хората и за сметка на едно стабилно работещо дружество“.

Уверение в същия смисъл дадоха и от „ВиК – Бургас“, защото южният морски град също се захранва с питейна вода от язовир „Камчия“. Няма опасност от воден режим в Бургас и Варна. Язовир „Камчия“, който захранва двата областни града с вода може да осигури водоснабдяване до края на годината. Това показват данните на ВиК – Бургас. В момента в язовира има 160 млн. куб. м вода, което на практика е над 65% от общия му обем.

Последната и най-висша институция, която даде уверение, че воден режим във Варна няма да има, е МРРБ. Министър Петя Аврамова съобщи, че язовирите се следят всекидневно и даде пример с нивата на водата в няколко язовира, които през последните дни станаха обект на медийни публикации. По данни, които се събират в МОСВ, за наличните водни обеми в язовирите, ако водните количества в яз.“Камчия“ се използват само за питейно-битови нужди, ще стигнат за 10 месеца.