Почетоха паметта на загиналите деца с играчки и свещи

С плюшени играчки, пластмасови динозаври, фигурки на супергерои и свещички граждани на „Аспарухово“ почетоха паметта на децата, загинали в потопа от 19 юни 2014. Те ги оставиха на стената на районното кметство, където завърши протестното им шествие в събота. То беше проведено в знак на несъгласие, че две години след трагедията проблемите на района си остават почти същите.
От 13-те жертви на водното бедствие в южния район на Варна 4 бяха деца. „Решихме да почетем загиналите в събота, защото е Задушница“, каза Мартин Златев, един от организаторите на събитието. Гражданите специално спряха шествието си пред паметния знак на доброволците, включили се в разчистването на тоновете кал, покрили голяма част от „Аспарухово“ преди две години. Те благодариха сърдечно на всички, които им помогнаха със собствени средства и труд.
Събитието се превърна в повод пред община Варна и районното кметство на „Одесос“ да бъдат зададени много неудобни въпроси. Първият от тях беше за охранителните канали, които да предпазят района при нов подобен порой, които още не са изградени.

8 -9 Igrachki2
Гражданите обаче поискаха да знаят и какво е станало със средствата, които хиляди българи събраха чрез SMS кампания. С тях трябваше да бъдат изградени жилища за пострадалите.
„Тези пари не се управляват от общината, а от неправителствена организация. Ние сме й предоставили списъци на пострадалите, а критериите на кого да бъде осигурено жилище и решението за това са изцяло на организацията“, заяви районният кмет на „Аспарухово“ Калина Белмезова. До момента три семейства, пострадали от потопа, са настанени в жилища, осигурени със средства от SMS кампанията в помощ на гражданите от „Аспарухово“.