Потвърдиха арест за наркотици за близо 2,5 млн. лева

 

Варненският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определение на ОС – Разград, от 12 януари т.г., с което е било отказано изменението на мярката за неотклонение, определена спрямо Ивайло Иванов, разследван за притежанието на наркотици за близо 2 млн. и 500 хиляди лева, съобщиха от пресслужбта на съда.
Мъжът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 16 август 2017 г., той като извършител и в съучастие с Леман Я. като подбудител и помагач, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високо рискови наркотични вещества в особено големи размери (повече от 86 кг).
Пресслужбата на Апелативен съд – Варна, припомня, че в посочения ден, в Цар Калоян, при проверка на автовоз органите на реда открили в тайник множество пакети с марихуана и амфетамини. Иззетата дрога била 8,055 кг марихуана на стойност 48 330 лв. и 78,650 кг амфетамини на стойност 2 359 500 лв. Общата стойност на конфискуваната дрога възлиза на 2 млн. 407 830,00 лв. Обвиняемият лично е посочил на разследващите тайника в автомобила, където са намерени наркотиците, както и начина, по който същият да бъде отворен. Иванов е в ареста от 18 август м.г. с определение на ОС – Разград.
Въззивната апелативна инстанция остави без уважение жалбата на Иванов и потвърди като обосновани всички изводи на съда в Разград, с които е отказано изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека. И според този съд, до настоящия момент не са постъпили нови доказателства, които да разколебават първоначалното обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, което е с висока обществена опасност. Законът предвижда за него тежко наказание – от 5 до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Апелативният съд потвърди и извода, че има опасност Иванов да се укрие или да извърши престъпление. Основание за това Варненският апелативен съд намира във факта, че деянието е извършено в съучастие с друго лице, както и в честите пътувания на обвиняемия зад граница.
Наведените от защитата на Иванов доводи, че след задържането му се е влошило здравословно му състояние, не се подкрепят заключението на СМЕ, разгледана и приета от първоинстанционния съд.
Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Ивайло Иванов, обвиняем за това, че като извършител и в съучастие с друго лице като подбудител и помагач, държал с цел разпространение наркотични вещества за 2 млн. 407 830,00 лв. не подлежи на обжалване.