Поставяне на фасети – всичко за процедурата

Естетическите зъболекарски процедури са сред най-популярните и търсените, които всяка една реномирана дентална клиника предлага.

Сред тях се откроява поставянето на фасети, което значително може да преобрази усмивката ви и да промени начина, по който изглеждате и се чувствате.

Какво обаче представлява фасетирането и как се извършва процедурата? Научете повече по темата от Medical Dent.

Какво представлява поставянето на фасети?

Това е процедура по реновиране на усмивката ви в няколко стъпки. За целта се използват много фини пластинки, които се изработват от специален висококачествен материал и имат за цел да придадат красив облик на усмивката ви.

Те се залепват върху вашите зъби, след като биват обработени, и изпълняват всички необходими функции.

В какви стъпки се извършва поставянето на фасети?

Процедурата по поставяне на фасети се извършва в следните стъпки:

  1. Оценка на състоянието и избор – преди да се обсъди до какво решение сте стигнали, от какъв материал искате да бъдат изработени фасетите, с какъв бюджет разполагате и колко ще ви струва процедурата, трябва да се направи щателна оценка на състоянието. Вашият дентален специалист ще прецени колко влошено е състоянието и каква външна намеса трябва да се извърши. Ако има кариеси, те трябва да бъдат премахнати, а при наличие на възпалени венци – да бъдат лекувани.
    Тук е моментът да решите дали искате да бъдат изработени от фотополимер, порцелан или друг материал.
  2. Подготовка за процедурата – зъбите трябва да бъдат здрави и добре почистени. За целта се извършва професионално почистване на зъбна плака и камък, което гарантира отстраняването на всички натрупвания. Тази процедура е много важна при поставянето на фасети.
  3. Вземане на отпечатъци – след като сте определили желанието за форма, цвят и размер с денталния специалист, а планът за новата ави усмивка е напълно готов, е време да се вземат отпечатъци. След като отливката бъде взема, ще се поставят временни композити, които да заместят постоянните, докато бъдат прецизно изработени.
  4. Поставяне на фасетите – те се позиционират чрез специален залепващ материал, за чието втвърдяване се използва висококачествена професионална техника. След като вече са фиксирани се полират.

Важно е да спазвате контролните прегледи и съветите, които вашия дентален специалист ви определя.

  • публикация