Поставиха нов рекорд за пресичане на Черно море

 

 

 

Нов рекорд за най-бързо пресичане на Черно море под ветрила беше поставен на 3 ноември в 12:34:21 ч., когато ветроходната яхта Espresso Martini пресече финалната линия срещу Фара на Пристанище Варна. Българският екипаж на 45-футовата яхта, съставен от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори, стартира от Сочи (Русия) на 31 октомври – Международния ден на Черно море, в 16:57:13ч. (българско време) и проплава разстоянието до Варна от 513 морски мили само на ветрила за 2 денонощия, 19 часа 37 минути и 8 секунди със средна скорост 7,59 възла. За първи път ветроходна яхта успява да проплава този маршрут за по-малко от три денонощия.

Девет ветроходни яхти излязоха да посрещнат Espresso Martini във Варненския залив, а десетки посрещачи поздравиха екипажа на кея на Морска гара във Варна.

Това е изключителен успех за възраждането на наградата PONTVS EVXINVS за най-бързо пресичане на Черно море от преди 30 години и дава голям тласък за развитието на българското ветроходство в Черно море.

Плаването е част от честването на 140 години българо-руски дипломатически отношения, като благодарение на генералното консулство на Руската федерация във Варна, престоят на варненския екипаж в Сочи беше съпроводен с  официално мероприятие. Среща на екипажа, в състав: Павлин Надворни (шкипер), Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев, в Сочинска община, беше проведена със Заместник кмета на Община Сочи, Директор на „Дирекция физкултура и спорт“, Началник управление „Международни отношения“, Заместник директор на отдел „Транспорт“, Генераления директор ООО „БГ Консалтинг“, Началник и експерти към пасажерските служби в Сочинско морски търговско пристанище и др. На срещата бяха обсъдени възможностите за преоткриване на този черноморски път за спортни и круизни ветроходни плавания, както от България, така и от Русия.  За резултатите от визитата.

Да припомним, ветроходната яхта Espresso Martini (модел Farr 45) отплава на 26 октомври в 13:57 часа от Морска гара-Варна. По време на първия преход от Варна до Сочи, поради дълго безветрие, 100 морски мили преди Сочи, екипажът включи двигател, с което съгласно регламента преустанови опит си за рекорд в източна посока. На 30 октомври 2019 г. следобед яхтата застана на кея на Сочинското пристанище, а на следващия ден стартира за втори опит, този път в западна посока, който завърши с подобряване на рекорда. По време на плаването към Варна, ветровете са достигали до 40 възела, при умерен постоянен вятър (15-20 възла) през останалото време. Целта на плаването е възстановяване на наградата за най-бързо пресичане на Черно море-PONTVS EVXINVS от преди повече от 30 години, когато в далечните 1987,88 и 89 година това е било традиция за ветроходците и изпитание за техните ветроходни умения, сила на духа и смелост.

Преходната награда е учредена през 80-те години на миналия век от яхт клуб София и веригата за младежки туризъм „Орбита“ (и двете организации днес не съществуват) за най-бързо пресичане на Черно море в широката му част от запад на изток или от изток на запад.

Пръв носител на приза е Иван Греков през 1987 г. за плаването с Nunki с 4,37 възла средна скорост. Тогава ръководството на яхт клуб „Кап. Г. Георгиев Порт Варна“ организира състезание между еднотипни яхти с едночленни екипажи (т.нар. „самотници“), победителят от което да участва в Трансатлантическата регата OSTAR „Петерсон“. По дистанцията Варна – Сочи – Варна стартират Михаил Мирчев, Светлозар Тенев и Иван Греков.

Година по-късно е плаването на Bulcon Star-отново Варна-Сочи- Варна в двете посоки с комбиниран екипаж от курсанти от ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“, сред които е възродителят на идеята за възстановяването на наградата през 2019 г.-Павлин Надворни. Зачита се по-бързото плаване в посока Сочи-Варна с 5.97 възла средна скорост. През 1989 г., в периода 28 октомври – 8 декември екипаж на яхта Pleiona плава по дистанция Поморие – Батуми (28.10 – 01.11) и Батуми – Поморие (3 – 8 декември) 6.32 възла средна скорост и последно призът е връчен на екипажа през 1990 г.

През 2019 г. и с рекордното най-бързо пресичане на Черно море от ветроходна яхта Espresso Martini с 7,97 възла средна скорост, Ветроходна академия Кор Кароли възнамерява да възроди наградата PONTVS EVXINVS.

 

 

Плажен волейбол

Варненска двойка отпадна на турнир в Израел

Варненската двойка по плажен волейбол Стефани Кьосева и Екатерина Александрова загуби на старта на турнира от Световните серии на FIVB в Тел Авив, Израел, който е с една звезда.

Двете талантливи състезателки трябваше да започнат от квалификациите и се нуждаеха от две победи, за да се класират за Основната схема. За съжаление те отстъпиха още в първия си мач, като бяха надиграни от украинките Лазаренко и Кимил. Въпросните две състезателки записаха още две победи в надпреварата и стигнаха до най0добрите 12, но отпаднаха преди четвъртфиналите.

Заедно със Стефани и Екатерина в Израел бе и мениджърът им Георги Банчев. Наградният фонд на турнира в Тел Авив бе 5000 евро. В квалификациите участваха общо 28 двойки от цял свят, като 12 са в основната схема, а други 16, включително и Стефани и Екатерина, започнаха от квалификациите. Преди старта на турнира тримата се снимаха с посланика на България в Израел Румяна Бъчварова.