Последната българска подводницата най-сетне стана музей

С военен ритуал и официална церемония тържествено в средата на август беше открит новият музей на подводното плаване – последната българска подводница „Слава”. Тя се намира в пристана край Музея на стъклото в Белослав, разказа общинското електронно издание Live.Varna.bg.

Подводницата „Слава“ е отворена за посещения ежедневно. Цените на билетите варират – от 12 лв. за възрастни до 6 лв. за деца. В реставрирания плавателен съд посетителите могат да се запознаят както с техническите характеристики на „Слава“, така и с начина на живот и работа под вода. В подводницата са запазени голяма част от бойните съоръжения, механиката, двигателите, комуникационните връзки, както и перископът, гледащ към фериботното пристанище на Белослав.

През годините идеята за превръщането на „Слава“ в музей премина много перипетии, често плод на чисто политически сблъсъци в общинския съвет. Един от основните радетели на за спасяването на последната ни подводница от нарязване за скрап винаги е бил лидерът на БСП -Варна Борислав Гуцанов, който години наред настоява за запазването ѝ пред държавните и местни институции. На практика негова е главната заслуга за това „Слава“ да стане общинска собственост.

На церемонията присъстваха капитан първи ранг Камен Кукуров – началник на щаба на ВМС и последен командир на подводницата, кметът на Варна Иван Портних, Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна, активисти на Съюза на подводничарите, много варненци и гости на Белослав.

„Благодаря на семейство Калчеви и Фондация „Белославско стъкло“, които сбъднаха една стара мечта на морските хора – превръщането на подводницата в музей на подводното плаване“, каза кметът Иван Портних. Той приветства усилията на Съюза на подводничарите, които са подпомогнали реализацията на проекта – с идеи, дарения и личен труд. Част от тях получиха награди и почетни грамоти от Министерството на отбраната на Република България и командването на ВМС.

Фото: Live.Varna.bg