„Последната битка на краля“ оживя отново във Варна

Стотици варненци се събраха  в съботния следобед в квартал „Аспарухово“, за да наблюдават най-голямата средновековна бойна възстановка в България. 572 години след историческата битка между крал Владислав III и османците на султан Мурад II, тя бе пресъздадена в умален мащаб, с автентично реконструирани средновековни оръжия и доспехи.
Последната битка на краля бе проведена от варненското сдружение за исторически възстановки „Чигот“ за девети път. В „боя“ тази година се включиха сърби, румънци и чехи.
Според историческите сведения, в епичния военен сблъсък при Варна са участвали общо около 70 000 войни. Сценарият на възстановката не е измислен просто така – зад него се крие проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия.
Във възстановката се показаха основните елементи на оригиналното събитие – видовете войски и тяхното въоръжение, разпределението по крила, основните стълкновения и т.н. Самите действия бяха съпътствани от дикторски глас, който накратко обясняваше какво се случва на бойното поле.
„Обичайните за България финансови ограничения все още не ни позволяват да включим в битката конница и да изградим истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но може би в бъдеще това ще се промени. Естествено, доста символично представяме жестокостите на средновековната война. Що се отнася до смъртта на крал Владислав, който е убит и после обезглавен, тя наистина е проблем за пресъздаване“, споделят организаторите.
Събитието се реализира с подкрепата на Община Варна, Фонд „Култура“ и с любезното съдействие на Областна администрация и район „Аспарухово“.