Посланието към варненската публика: „Обичам ви!“

 

„Аз наистина много ви обичам. Обичам моята публика и винаги съм давал всичко от себе си за публиката“. С тези думи проф. Стефан Данаилов взриви публиката в препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, където представи автобиографичната си книга „Романът на моя живот“.

„Благодаря на Борислав Гуцанов, председател на Градския съвет на БСП, и на Иван Иванов, народен представител от Варна, които поканиха мен, цялата група и издателство „Книгомания“ да изиграем този спектакъл пред вас“, обясни проф. Данаилов.

„На много сцени съм излизал, посрещал съм министри, министър-председатели, президенти, но да представиш Стефан Данаилов е нещо, което се случва един път. Пожелавам на всеки да има такъв момент в живота си. Спомням преди 20 години, когато ме запознаха с Маестрото. Беше на сватбата на едно от децата на Александър Лилов. Тогава той ми каза: седиш на тази маса, слушаш, гледаш, внимаваш, не противоречиш, той винаги е прав. След 20 години мога да кажа, че наистина винаги е прав. Защо го наричаме Маестро и Мастър. Не само защото е професор, учител на млади деца, а защото той е учител за живота. Той е последният печат на абсолютната истина. Маестро, благодаря ти за всичко, което правиш“, каза Борислав Гуцанов от сцената.

Пред публиката, която няколко пъти се изправя на крака в чест на Стефан Данаилов, той разказа интересни случки от живота си, спомни си колко щастливи моменти е преживял във Варна, колко студенти е имал от Варна. „Вижте тези млади деца, няма как да съм сам“, каза Маестрото. Заедно с младите хора от настоящия клас на професора в НАТФИЗ, на сцената излязоха артистите Силвия Лулчева, Ненчо Илчев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов и Божидар Мицев, също негови ученици, които представиха по оригинален начин откъси от „Романът на моя живот“. По време на спектакъла, чийто режисьор е племенницата на Стефан Данаилов Росица Обрешкова, на екрана бяха показани снимки от стотиците роли на Маестрото в киното и театъра. Във фоайето на Фестивалния и конгресен център, с чиято подкрепа се проведе събитието, беше подредена изложба с кадри от най-известните филми с участието на проф. Данаилов. Варненските библиотеки ще получат десетки книги „Романът на моя живот“ като дарение.