Посветиха марка на 100-годишнината ни като курортен град

Специална пощенска марка, посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град, бе валидирана в края на април от кмета на Варна Иван Портних, директора на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко и Светла Христова, главен специалист „Административни дейности и човешки ресурси“ в „Български пощи“ ЕАД, Североизточен регион. На тържеството присъства и авторът на проекта Димитър Трайчев. Марката представлява стилизирано изображение на емблематичната колонада на входа на Морската градина на фона на хоризонта. Номиналната й стойност е 0.65 лв.

„Избрахме да валидираме тази пощенска марка, посветена на големия юбилей, пред знаковата сграда на Регионалния исторически музей, където се съхранява най-старото обработено злато в света, привличащо много туристи в нашия град“, заяви пред кметът Иван Портних. „На прага сме на един труден летен туристически сезон. С въвеждането на критериите и правилата за влизането на чуждестранните туристи в страната се създават ясни правила за хотелиери и за туроператори. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да се справим“, коментира още кметът.

„Радвам се, че марката се валидира пред сградата на РИМ Варна, защото тази година се чества и още една годишнина – 120 години от създаването на Варненското археологическо дружество. Преди Варна да се превърне в морски курортен център, тя е била център на културен туризъм“, заяви директорът на музея Игор Лазаренко.