Портних и Клисарова отегчиха зрителите с мил и вял дебат

 

 

Вял и дори предизборен дебат за местните избори се проведе в студиото на „Плюс-минус“ по Нова тв. Един срещу друг застанаха досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ и проф. д-р Анелия Клисарова от БСП. Както се очакваше, дебатът не блестеше с острота на мнения или битка на идеи за бъдещето на града.

Любопитно е, че Иван Портних упорито бяга от участие в пряк сблъсък с кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов, но явно, че сблъсък с Клисарова изобщо няма как да го уплаши.

„С какво ще докажете, че сте по-добри? – обърна се към тях водещият.

„Първо, участвам в битката, защото съм варненка и трябва да променя Варна така, че и внуците ми да останат във Варна“, започна дамата в живото студио директно от Варна.

„Трябва да има ясна прозрачна визия за Варна. Инвестиции, иновации, промишленост, но те са свързани с образованието, без кадри няма как да стане. Трябва да акцентираме на междублоковите пространства. Варна ще има и детска болница, АГ болница и втори спешен център в „Аспарухово“, продължи тя.

Портних отново заложи на опорните си точки, които повтаря постоянно като мантра с платени публикации във Фейсбук. „Успяхме да наложим ударно темпо в обновяване на града. Поставихме солидна основа на развитие“, изказа се Портних. „През следващите 4 години ще имаме ясни цели и знаем как да го постигнем. Изминалият мандат показва, че можем, Варна е университетски град, град на знанието. Младите са истинският капитал. Високотехнологични компании навлизат активно. Над 3000 работни места са създадени. Младите още от студентската скамейка ще имат къде да работят.“, допълни той.

„Подписан е протокол 16 за новия бул. „Левски“. По темата с трафика не е имало такъв проект. След пробива на „Сливница“, до дни ще започне качването на магистралата, „Сливница“ ще стане втора артерия. Ще се отклони тежкият трафик, без да се навлиза в града. Пътят към Аксаково ще има разширение. Изграждаме и „Девня“. Целият ни фокус е към междублоковите пространства.“, продължи кметът.

„Дай Боже това да се случи“, отвърна проф. Клисарова. „Да си признаем, Варна изглежда като красив отвън, но болен отвътре човек. Няма подземна инфраструктура. Има квартали без канализация, няма визия за тяхното застрояване, няма инфраструктура. Трябва да има плановост. Да има една зелена карта. Да се обърне внимание на тротоарите. Трябва да помислим и за чистия въздух“, допълни тя.

„Преди дни министърът на околната среда подписа договор с ВиК Варна за 135 млн. лв. за изграждането на нови водопроводи и канализации, но ремонтните дейности отнемат повече време и натоварват трафика. Всеки лев от синята зона ще отиде за тротоарните настилки. Ще направим и втори Аспарухов мост“, отвърна на думите й Портних.

„Не трябва да се работи на парче, а да има цяла ясно визия за развитието на Варна. Да има по-голяма популярност на това, което се случва. В „Аспарухово” обаче няма спешен център, случи ли се нещо на моста, те остават изолирани. Трябва Втори спешен център там. Не са достатъчни местата в яслите, нека използваме наши производители от региона, за да осигурим здравословно хранене на децата“, настоя Клисарова.