Популярният Ретро музей напуска Варна и страната

Поради пълното бездействието и безхаберие на Община Варна и държавата, България е на път да загуби два уникални музея. Създателят на Ретро музей, Цветан Атанасов обяви в профила си във Фейсбук преди дни, че напуска държавата, омерзен и отвратен от всичко тук. Вижте какво написа той:

Здравейте, приятели !

Трябва да Ви призная нещо много важно.

Поради ужасната изминала година и очертаващата се тази да е същата и при пълната липса на помощ от държавата и Община Варна, „Ретро музей“ напуска България. И не само той. Музей „Восъчни фигури“ също напуска, в който има вече над 70 фигури. В двата музея на „Мадам Тюсо“ в Истанбул и Прага взети заедно има по-малко фигури. Не знам дали му пука на някой за култура в България, въпреки че имаме Министерство на културата, но средата, която създават за подобна дейност е враждебна, непоносима и крайно нетърпима.

Апелирам към всички българи в чужбина и не само, да помислят къде би било удачно да преместим тези уникални музеи. Ще съм благодарен на всеки, който може да направи контакт или съдейства за връзка с местните власти, кмет на евентуална бъдеща локация за музеите. Някой от Вас може да бъде следващият управител, а защо не и съдружник на бъдещите музеи.

Необходими са около 2000 кв.м. зала. На всяко едно друго място бихме били по-добре приети и със сигурност повече ценени от Варна. Не ми е лесно да Ви призная всичко това, но 6 години мъки са ми достатъчни. И преди пандемията не ми е било леко, но сега е абсолютно невъзможно. За съжаление, Варна прогресивно намаля туристопотока си към нея, а без достатъчно туристи мега проекти като тези два музея са обречени. Аз имам вариант за Румъния, но ще се радвам да видя и други възможности.

Благодаря на всички, които ни подкрепяхте през тези години ! Благодаря на управата и най-вече на собственика на Гранд мол за коректното и приятелско отношение досега !

Моля, споделяйте този мой апел, за да стигне до повече хора ! А който желае да ни посети, може да го стори до 31.12. 2021г., ако въобще издържим до тази дата.