Поне до средата на ноември: Затвориха паркинга на Алея първа във Варна

 

 

Поне 20 дни паркингът на Алея първа във Варна остава затворен за автомобили. През това време колите ще минават през зоната, която беше предназначена за пешеходци и велосипедисти. Промяната се налага заради изрязване на растителността над бетонната стена по ската на Морската градина. „Става въпрос за рязане на поникнали дървета, цели тополи, които нарушават целостта на мрежата, която е в горния край на ската“, обясни за „Петел“ представителят на концесионерите на плажа Андрей Василев.

Промяната беше забелязана от граждани, които веднага съобщиха, че колите отново се движат по пешеходното трасе, а паркингът стои тъмен и празен. „Осветлението на паркинга не е спирано, може би заради смяната на времето се включва по-късно“, обясни Василев. Той допълни, че първоначалната идея е била паркингът да не се затваря и движението да не се пренасочва край морето.

За да се изреже избуялата растителност обаче, се използва голяма вишка, която трябва да се мести, а и преминаването под нея е опасно. „Хората си оставят колите на паркинга и работата се затруднява“, коментира бившият общински съветник Андрей Василев. Той подчерта, че отварянето на пешеходната зона за коли със сигурност ще е само временно.