Поне година ще отнеме ремонтът на катедралата

Поне година ще отнеме ремонтът на катедралата

Поне още година ще продължи ремонтът на Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. Това съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия, след като в края на октомври митрополит Йоан направи оглед на строително-монтажните дейности по покрива и куполите.

През целия период на ремонта храмът ще остане отворен. Мащабен ремонт на цялото покривно пространство на катедралата е изключително належащ, за да спре просмукването на дъждовна вода в стените на храма и унищожаването на красивите стенописи, обясняват от митрополията. Ремонтните дейности включват също и обновяване на каменните корнизи. Прави се и пълен ремонт на ламаринените обшивки и на позлата на петте купола и кубето на камбанарията.

Стойността на ремонта е 3,2 млн. лева, като голяма част от тези средства вече е осигурена от дарители. Община Варна също подпомогна ремонтните дейности. Средства бяха отпуснати и от правителството. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан всяка сряда в Катедралния храм се отслужва Молебен канон на Пресвета Богородица, който да бъде молитвена подкрепа на всички строители, дарители, спомоществователи, допълват от митрополията.

Снимки: Варненска и Великопреславска митрополия