Помните ли бобслея в Морската градина?

Александър Дечев

Преди години един от малкото, но изключително любими атракциони на варненци бе бобслеят в Морската градина. Малчуганите ходеха често след училище да се спускат по двете писти посредством колички с ролкови колела, снабдени с един-единствен уред за управление – метално лостче, играещо ролята на спирачка.

2 - Bobsle1
Стартът бе малко след Пантеона, от долната му част, а след около минутка скоростно спускане се акостираше на алеята до Офицерския плаж. Представителите на младото поколение варненци нямат и представа какво удоволствие са изпитвали едно време техните родители.
Днес от бобслея има само бегли следи. Площадката за началото е цялата в боклуци и грозно изрисувани графити, а трасето, по което още има остатъци от улеите, е обрасло в храсталаци и покрито с листа. В началото и края на пистата се виждат много празни бутилки, парцали и други следи от свърталището на наркомани и клошари, в което днес се е превърнал някогашният атракцион.
Преди четири години прогнилата дървена конструкция на някогашната пързалка бе съборена. Масивната основа в началото на бобслея и до ден-днешен си стои, сякаш за да напомня, че градът е имал такова съоръжение.
Морската ни столица в днешно време няма почти никакви атракциони от този тип и ще е добре някой да си спомни за това любимо на поколения варненци съоръжение и да опита да го възстанови. Все пак догодина ще бъдем и европейска младежка столица.