Поляци заливат Варна в средата на септември

 

Трима юноши на Черно мореБАСК в състава за Мондиала

Стотици полски фенове ще пристигнат във Варна в средата на септември. Причината е световното първенство по волейбол, на което домакини от 9 до 30 септември са България и Италия. ЗалаКонгреснана Двореца на културата и спорта ще приеме именно на групата, в която са нашите и поляците. Останалите отбори в потокДса Иран, Пуерто Рико, Финландия и Куба. Първите четири продължават в следващата фаза. Поляците са фаворити, а феновете им ще помогнат допълнително, за да достигна до успеха.

България също ще гони първото място, като найсериозните мачове се очертават да са срещу Полша и Куба. Възпитаниците на Пламен Константинов ще загреят във Варна с шест контролни срещи. На 15 и 16 август са мачовете с Русия, които са определени за съвместни тренировки и ще бъдат закрити за привържениците. На 25 и 26 август предстоят два спаринга с Белгия като вторият ще даде възможност на варненската публика да види любимците си, тъй като ще е открит. На 2 и 3 септември отново среща Египет във Варна като отново вторият мач ще бъде открит за публика.

Пламен Константинов ще разчита на разширен състав от 22-ма волейболисти, като преди Мондиала той трябва да бъде редуциран. В отбора са трима юноши на варненския Черно мореБАСКкапитанът Виктор Йосифов, Данаил Милушев и Мирослав Градинаров.

Ето и пълния списък с играчи, които Гибона е повикал за подготовката:

Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров, Иван Станев

Диагонали: Боян Йорданов, Николай Учиков, Данаил Милушев, Мирослав Градинаров

Посрещачи: Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Димитър Маринков, Златан Йорданов

Централни блокировачи: Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов, Красимир Георгиев

Либера: Теодор Салпаров, Владислав Иванов, Петър Каракашев

 

Участниците ще са с 12 волейболисти на игрището

Участниците на Световните първенства по волейбол за мъже и жени през 2018 година в България и Италия и в Япония ще могат да разчитат на 12 състезатели на игрището за всяка среща, вместо на 14 играчи, както е традиционно в изданията на европейските шампионати и Волейболната лига на нациите. Това бе съобщено от Международната федерация (FIVB). Регламентът всъщност не е нов, като на световните първенства преди четири години и при двата пола отборите играха по същия начин. Това означава, че тимовете пътуват с 14 състезатели, но двама остават извън игрището. За всеки мач може да бъде заявява различен състав от всичките 14 волейболисти, но играят само 12. Друго изискване, спуснато от FIVB за Световното е, че записаните играчи на поста либеро не могат да се променят до края на турнира.

 

България се отказа от силен турнир в Полша

 

Волейболистите от националния отбор на България се разминаха с участие на силния турнир МемориалХуберт Вагнерв Полша. Нашият тим традиционно е част от отборите, които мерят сили на ежегодната приятелска надпревара. Тази година, обаче, „трикольоритеще се сблъскат с Полша още в груповата фаза на Световното първенство, на което сме домакини заедно с Италия. Именно това е причината да не се включат в турнира.

Не участваме на турнира, защото там играе Полша. Имахме покана, но преценихме, че след като имаме директен сблъсък с поляците вкъщи е подобре да не играем на тяхна територия преди Световното първенство. Затова си направихме наша програма, без да се местим. Ще изиграем контроли с Русия, Белгия и Египет във Варна. Имаше опция да премерим сили и с Китай, но се размина. Имаме достатъчно опции за мачове, за които няма да се налага да се местим, а и да не играем с преки конкуренти от нашата група„, разкри националният селекционер Пламен Константинов.

Първите приятелски мачове на България са срещу Русия (15-16 август). „Предполагам, че руснаците ще дойдат в такъв състав, в какъвто се готвят за световното първенство. От Варна ще заминат за Полша, където ще играят на турнираХуберт Вагнер„. Найвероятно ще бъдат в пълен състав„, добави Константинов.

България стартира участието си на домакинското световно първенство на 9 септември срещу Финландия във Варна.

 

Лекарят на Реал (Мадрид) оперира Братоев

Волейболният национал Георги Братоев няма да се размине без операция. Това стана ясно преди няколко дни, когато разпределителят премина преглед при проф. Дюпон в Париж. Той е със счупена кост в глезена, след като получи травма по време на мача с Австралия на 2 юни, който България загуби с 0:3 гейма в Лигата на нациите.

Георги ще се оперира на 6 август при хирурга на Реал (Мадрид). Интервенцията ще бъде в Холандия или в Португалия.“, разкри селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов.