Половин милион само за дни: С дарения хората дадоха шанс на лечение на 2-месечната Калина

 

 

Изключителен пример за това, че няма нищо невъзможно, когато хората се обединят зад важна кауза, поднесе последната седмица на месец май. За съжаление, поводът за случилото се е тежката ситуация, в която изпадна семейство от Варна. Яна и Явор се обърнаха за помощ към хората в социалната мрежа Фейсбук, след като разбраха, че сами е напълно непосилно да съберат сумата, която е необходима за лечение на бебето им. Така за тях остана единствено да вярват и да се надяват и да споделят болката си с възможно най-много хора, които имат възможност да помогнат. Те написаха това:

 

„На 22 март се роди нашата първа прекрасна дъщеричка Калина. През първия месец от живота й всичко беше добре, тя се развиваше нормално, изглеждаше здрава и домът ни беше изпълнен с радост и трепет. Като родители за първи път, ние нямахме търпение да прекарваме време тримата, да се забавляваме и да изучаваме света заедно – да се разхождаме, да катерим планини, да плуваме в морето… Но за съжаление тези наши мечти останаха на заден план.

Сега нашата единствена мечта е да спасим живота на детенцето ни!

Като всички бебета, малката Калина разви жълтеница още през първите дни след раждането си. Никой обаче не подозираше, че това е признак за по-сериозен проблем.

На 28 април 2019, на Великден, преди още да сме отбелязали празника, Калина получи вътрешен кръвоизлив и спешно ни приеха в болница “Света Марина” във Варна. Кръвта й не се съсирваше в резултат на липсата на витамин К, стойностите на билирубин бяха твърде високи. Тези симптоми показваха, че нейният черен дроб и жлъчка не функционират правилно. Но причините за това можеше да са много…

Последваха множество изследвания: кръвни тестове, ехографии, скенери, ядрено-магнитен резонанс. От болница “Света Марина” във Варна излязохме с пет предполагаеми тежки диагнози: Остра и подостра чернодробна недостатъчност; Неонатална холестаза; Кървене от ГИТ; Анемия; Дупликационна дуоденална киста; ДД Киста на холедоха; ДД Билиарна атрезия.

Изпратиха ни в София в болница “Пирогов” с надеждата за оперативно лечение, което специалистите след много изследвания отново, прецениха, че не могат да извършат на място. Вероятната диагноза за тях беше: Атрезия (липса или запушване) на жлъчните пътища и бебе Калина беше насочена за активно наблюдение от детски гастроентеролог в „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев“ в София с оглед последваща чернодробна трансплантация.

И отново надежда: Операция Kasai в Хамбург, Германия, която обаче не направиха поради напредналата фиброза (III-IV степен) на черния дроб и невъзможност дробът да бъде спасен. От Хамбург се върнахме с диагноза: Цироза на черния дроб (Фиброза (III-IV степен) в резултат на неонатална холестаза и билиарна атрезия (липса на жлъчни пътища).

Единствената алтернатива и надежда за живот за бебе Калина остава чернодробната трансплантация в чужбина, за която има много малко време. Операцията трябва да се направи до края на ЮЛИ, а сумата, която трябва да се заплати, е 500 000 лв. Надяваме се с ВАША ПОМОЩ ДА УСПЕЕМ и да съберем необходимите средства в срок!

Въпреки сивия живот по многото болници, ежедневните изследвания, процедури, болка и системи, Калина е изпълнена с желание за живот и не се предава! Всеки ден тя ни дарява с безброй слънчеви усмивки, изучава ни със светлия си поглед, гука и ни говори по своя си начин и няма търпение да порасне.“

 

Зовът за помощ на младото семейство от Варна обиколи Фейсук, а много медии веднага го препредадоха на своите читатели и зрители. Оказа се, че мнозина са се трогнали дълбоко от разказа на Яна и Явор и предоставените сметки веднага започнаха да се пълнят. По този начин буквално за три дни се оказа, че събирането на половин милион лева не е невъзможно, особено когато става въпрос за спасяването на живота на едно дете. И чудото се случи! Веднага след като сумата за лечението на малката Калина беше събрана, майката Яна изказа своята благодарност към дарителите с видеообръщение в социалната мрежа. Освен своята признателност обаче, тя каза и още нещо много важно – хората да не спират да оказват подкрепа на децата и семействата, изпаднали в сходни трудни ситуации. Тя се обърна към тях със следните думи:

 

Приятели, БЛАГОДАРИМ ви за даренията! Благодарим ви, че ни подкрепяте толкова активно в този момент! Толкова сме развълнувани, че не можем да повярваме какво се случва.

Благодарни сме на хилядите хора, които бяха докоснати от нашата история и бяха съпричастни към болката ни.

Сумата за лечението на Калина вече е събрана!

Веднага щом имаме конкретна информация и цифри, ще ги оповестим публично на официалната Facebook страница на Калина.

Относно всички кутии, планирани събития, собствени инициативи и кампании в подкрепа на Калина, които сте планирали или вече сте направили, МОЛИМ ВИ:

– Даренията, които съберете в кутиите на Калина, дарете ги на ДРУГИ, нуждаещи се хора като нас.

– Всички базари, инициативи и собствени кампании, които сте започнали, НАПРАВЕТЕ ГИ, но събраните средства ги дарете на ДРУГИ хора, които също са в тежка нужда като нас.

– Всички парични средства, които сте събрали и сте планирали да ни ги изпратите, но все още не сте, сърдечно ви молим да ги дарите на ДРУГИ нуждаещи се.

Калина ще получи своя шанс за живот благодарение на ВАС!

Борбата за нас продължава. Ще направим чернодробната трансплантация на Калина. Молете се с нас всичко да мине успешно. Ще ви държим в течение тук, в страницата ни, как се развива състоянието на малката ни дъщеричка.

БЛАГОДАРИМ ВИ С ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ!

Калина, Яна и Явор