Половината от парите за туризъм отиват за платно на булевард

От общо близо 4,5 млн. лв. приходи от туристически данък във Варна, около 2,2 млн. лева ще бъдат похарчени за частично плащане на изграждането на южното обслужващо платно на бул. „Левски“ в участъка между булевардите „Сливница“ и „Владислав Варненчик“. Това става ясно от проекта за бюджет на общината, касаеща ресора на комисията по търговия, туризъм и рекламни дейността към местния парламент.
Т.нар. „пробив „Левски“ е стар проект, подновен по времето на кмета Кирил Йорданов. Една от основните му цели е да отведе трафика между летището и курортите извън центъра на Варна. Вероятно това е и причината проекта да се финансира от туристическия данък. Предвижда се обектът да се плаща през тази и следващата година, като споменатата сума е само половината от стойността му.
Съветникът от ЗНС „Ал. Стамболийски“ Мартин Марков поиска обяснение защо такава голяма част от туристическия данък, събран на територията на общината, отива за пътна инфраструктура, но така и не получи ясен отговор от управляващите. За сметка на това, беше отбелязано какво се прави с останалите средства – финансират се фестивали, изграждането на електрони и обикновени туристически информационни съоръжения.
За съжаление, никой от съветниците не повдигна въпрос доколко електроните информационни портове, поставени в центъра на града са наистина ефективни. Те твърде често се повреждат, като пример за това можеше да се види и през миналите почивни дни. Специалисти по електронни комуникации, съвременни визуални техники и реклама не веднъж са коментирали, че на екраните на тези иначе необходими съоръжения може да се показва повече, по-добра и най-вече по-интересно поднесена информация за града и възможностите за туристите. За това обаче се изисква общината  да ангажира хора с по-модерно мислене.
През тази година за пръв път ще бъдат отпечатани и карти на града, които ще бъдат раздавани в хотелите, което е старо желание на хотелиерите. Заедно с това Варна ще назначи свой туристически представител в Москва, а може би скоро и в Киев. Градът вече има такъв в Германия и дейността му се оценява като много активна и полезна.