Полицията извърши масирани проверки в почивните дни

С разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов на територията на цялата страна стартираха масирани полицейски проверки. Поводът са зачестилите случаи на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства, при които водачите извършват рискови маневри и създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, както и явното присъствие на лица, ползващи демонстративно охрана и ескортиращи автомобили, съобщиха от ОД на МВР – Варна.
През нощта срещу събота във Варна са проверени 24 обекта и 74 лица, като 7 от тях са известни на МВР. По ЗМВР за срок до 24 часа са задържани 7 души – за извършени криминални престъпления. При проверките са констатирани 2 нарушения, свързани с присъствието на непълнолетни лица в заведения, на които са съставени актове и са предадени на родителите им.
Служителите на „Пътна полиция” са извършили проверка на 61 МПС, като при тях са установени 38 нарушения на Закона за движение по пътищата. За всички тях е взето съответното отношение – съставени са 10 акта и 17 фиша. Двама водачи са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол, като срещу единия е започнато бързо полицейско производство.
През нощта на събота срещу неделя Варна са проверени 41 обекта и 166 човека. За извършени криминални престъпления са задържани 20 души. Сред арестуваните е 41-годишен варненец, познат на полицията. При извършените процесуално-следствени действия в дома и в автомобила му са намерени и иззети 259,51 г хероин, 63 г амфетамин, 9,84 г хашиш, 1 г екстази, както и две електронни везни. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Окръжна прокуратура – Варна.
При проверките са констатирани 11 нарушения, свързани с присъствието на непълнолетни лица в заведения, на които са съставени актове и са предадени на родителите им.
Служителите на „Пътна полиция” са извършили проверка на 110 МПС, като при тях са установени 88 нарушения на Закона за движение по пътищата. Трима водачи са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол. Съставени са 17 акта и 29 фиша.