Полицията апелира към шофьорите: Не пестете пари за колата си през зимата

Не пестете средства за пълната изправност на автомобила си през зимата. Така ще опазите и своя живот, и този на останалите участници в движението. Това апелира полицията към водачите в навечерието на най-опасния сезон през годината.
През тази година МВР раздели иначе традиционната си акция „Зима” на три етапа. В първия  вниманието на пътните полицаи беше насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. През втория акцентът беше поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на шофьорите спрямо тях.
В рамките на последния трети етап фокусът пада върху водачите на МПС и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия. Във връзка с акцента на третия етап служителите в сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Варна, съветват водачите да инвестират в сигурността на автомобилите си.

Фаровете

Ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, пътят ще бъде осветен на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да бъде забелязан пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да бъдат блъснати.

Гумите

Водачите непременно трябва да си осигурят подходящи за сезона гуми. От стабилността на автомобила на пътя зависят животът на водача и неговите пътници.
Амортисьорите са крайно важни за стабилността на автомобила, особено по неравни настилки и на завои, и за това трябва да бъдат прегледани от опитни механици. Ако амортисьорите вече не са ефективни, трябва да се подменят. Внимание трябва да се обърне на състоянието на акумулатора и спирачната течност.

Чистачките

Препоръчително е да се подменят остарелите и втвърдени пера на чистачките. Водачите да се снабдят с вериги за сняг, които да са в багажника до края на зимата. Не е излишно да се провери изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Резервоарът за измиване на предното стъкло трябва да бъде зареден с  незамръзваща течност, концентрацията на антифриза в охладителната система също трябва да бъде проверявана.

Внимавайте с тъмната зона

При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил скоростта трябва да бъде намалена дотолкова, че да може да спре в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил водачите попадат в т.нар. тъмна зона. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила.
Възможно е именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да се попадне в критична ситуация или пътна злополука.
Ако преди разминаване водачът на насрещно движещия се автомобил превключи от дълги на къси светлини прекалено отдалече (на повече от 150 метра разстояние), водачите не трябва да превключват веднага на къси светлини. Това ще ги постави в ситуация да се движат на къси светлини в т.нар. тъмна зона в доста дълъг участък, което увеличава риска от пътен инцидент. Препоръчително е вниманието при превключване на светлините и при попадане в тъмната зона да бъде изострено.

Очаквайте дори неочакваното – никога не сте сами на пътя

При пътуване по тъмно с автомобил водачите трябва да бъдат в очакване за това на платното да се намират пешеходец, който се движи неправилно (отдясно по платното, а не по банкета), при това трудно забележим, с тъмни дрехи или неправилно движещ се, криволичещ колоездач без светлоотразителна жилетка, чийто велосипед е без изправен фар и без светлоотразители. Голяма е вероятността да застигнете каруца, почти незабележима поради липсата на фенер и светлоотразители или пък със закрита от товара светлоотразяваща сигнализация.
Трудно видими обекти може да се срещнат не само в населените места, а и по пътищата между тях, дори твърде далече от селищата, включително и по първокласните пътища, където движението на пътни превозни средства с животинска тяга е забранено.
Ако преди разминаване с насрещни автомобили водачът е заслепен от техните фарове, се налага непременно намаляване на скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова „презастраховане” се осигурява необходимата безопасност при намалената видимост.
Препоръчително е винаги да се избира такава скорост, която да позволи да се реагира и спре, без водачът да губи контрол над автомобила, в осветяваната от фаровете зона.
Край спирките на градския транспорт е най-голяма вероятността пред автомобила внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече.
Когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките движението трябва да е още по-бавно.
Препоръчително е преди спирката скоростта плавно да бъде намалена и максимално да се увеличи страничната дистанция от заобикаляния спрял автобус, тролейбус или трамвай.
При управление на автомобила по хлъзгава настилка, покрита с утъпкан заледен сняг, при застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, водачите трябва отдалеч плавно да намалят скоростта и да увеличат максимално страничната дистанция при заобикалянето им.
Децата и възрастните често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре. Всяка зима има нещастни случаи със загинали при злополуки деца, блъснати от автомобили, когато са се пързаляли по наклонена улица и внезапно, при невъзможност да спрат, са излезли с шейни пред движещи се автомобили на кръстовище в края на своята „писта”.
Препоръчително е, когато шофират, водачите да прогнозират внезапните действия на възрастни и деца, а при забелязване на пързалящи се деца, незабавно да намалят скоростта до степен за избягване на всякакъв риск.

Коварните локви и поледици

Когато вали дъжд и на пътя се образуват големи локви, е налице опасност от попадане в т. нар. аквапланинг. При него гумите не успяват да отведат водата, която се намира между тях и асфалта. Пред гумите се събира вода. Когато налягането на водата надвиши това на гумите, те губят контакт с пътя и колата започва да се плъзга. Слоят вода се превръща в пързалка, а автомобилът не може да спре, ускори или завие. В резултат на това колата може да поднесе, да се завърти или да излезе от пътя. Аквапланингът се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите.
Затова често трябва да бъдат проверяване гумите и тяхното налягане, износването им и дълбочината на протекторите.
В късна есен, сутрин много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да се попадне в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения.
Дори при сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.
Препоръчително е движението в тези участъци да е предпазливо. Скоростта още преди  навлизането върху мост да бъде намалена. Вече навлезли в него, водачите да не използват спирачки, а да намалят скоростта с помощта на двигателя, без да форсират и като не изключват от скорост. Дистанцията от автомобила отпред трябва да се увеличи и не трябва да се предприемат изпреварвания.
Когато при отрицателни температури настилката е суха, автомобилът не трябва да се управлява с максимално разрешената скорост, тъй като има голяма вероятност на северен склон, в гориста местност, на сенчест участък, изведнъж водачът да попадне върху заледена настилка. Там снегът и ледът се запазват много по-дълго от участъците, огрявани от слънцето през деня.
Опасно е да се задействат рязко спирачките и да се отнема изведнъж газта, защото може да се стигне до загуба на управление на автомобила.
При попадане върху лед е важно да се запази самообладание и постепенно и плавно да се намали скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

Завали ли сняг, стегнете се като за бедствие

При първите снеговалежи се получават големи затруднения за движението, образуват се колони, понякога се налага водачите и спътниците им да престояват с часове в задръствания. Затрудненията се дължат основно на неподготвени за зимата автомобили, с износени и неподходящи за сезона гуми, без вериги против буксуване. Мнозина бедстват в студа и заради това, че са потеглили с недостатъчно гориво, без подготовка за усложнения на метеорологичните и пътни условия. Опитът показва, че през зимата трябва да се тръгва на път с пълен резервоар, с топли дрехи, храна и вода за всички в автомобила.
Ако се предвиждат обилни снеговалежи, ако автомобилът не е добре подготвен за зимни пътувания, както и ако опитът на водача зад волана при зимни условия е недостатъчен и няма резервен по-опитен водач, по-добре отложете пътуването.
Ако автомобилът закъса или се повреди, пътниците не трябва да излизат и да се движат около него, защото рискуват да бъдат блъснати от преминаващ автомобил.
Ако бъде застигната дълга неподвижна автомобилна колона на заснежен път и при снеговалеж и по всичко личи, че има неизвестни затруднения в началото на колоната, в никакъв случай да не се проявява нетърпение, всички водачи трябва да изчакат движението да се нормализира. Причината за колоната може да е катастрофа, закъсали автомобили или  регулярно технологично спиране на движението от пътната полиция и пътните органи за  разчистване на участъка. Често шофьори на автомобили с по-висока проходимост не изпълняват разпорежданията за ненавлизане във временно затворен участък заради снегонавявания, не след дълго закъсват и се налага за тяхното изтегляне да се отклонява почистващата техника.
При образували се колони на магистралите поради временно спиране за разчистване на снега или закъсали автомобили, е недопустимо навлизането и спирането в аварийните ленти – така се блокира достъпа на автомобили на полицията, пътните служби и „Спешна помощ“.
Препоръчително е да се изпълняват указанията на пътните полицаи и служителите на пътните служби и да не се навлиза в участъци при ясен знак, че това не е разрешено. Да не се изпреварва колоната, защото така ще се образува втора колона и задръстване, за чието нормализиране ще са необходими часове за стотици автомобилисти.
Преди всяко зимно пътуване водачите трябва да се осведомят за прогнозата за времето и да следят информацията за пътната обстановка.