Покъртителен случай: Две момчета убиха клошар с особена жестокост

 

Постоянното задържане под стража е изключение за непълнолетните деца, но в случая става въпрос за изключително тежко престъпление. Това беше основният довод, с който съдът остави 14-годишния Денис Живков за постоянно в ареста миналата седмица. Той е обвинен за убийството на 53-годишния бездомник Красимир Куртев в съучастие с друго, 13-годишно момче.
Бездомникът бил намерен в безпомощно състояние в района на пазар в града. Случаен минувач повикал „Бърза помощ“. Лекарите само констатирали смъртта на мъжа, по чието тяло имало видими следи от наранявания. Аутопсията показва, че смъртта е настъпила след тежка черепно-мозъчна травма. Бездомникът е бил и със счупени ребра, които са причинили разкъсване на вътрешни органи.
Денис е имал и съучастник – 13-годишно момче, което не може да носи наказателна отговорност по закон, тъй като е малолетно. То е настанено в дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни, извършили престъпления.
На фаталният побой, който не е бил единствения, нанесен на бездомника, са присъствали още две момчета – на 14 и 13 години, за които към този момент не са събрани достатъчно доказателство за повдигане на обвинение спрямо тях.


„Те на този етап са свидетели. Присъствали са, като едното от тях е снимало с телефон част от случилото се. Младежите са български граждани от едно определено малцинство. Големият е в осми клас, а по-малкият не посещава училище. До този момент нямат други провинения. Убитият мъж е водил клошарски начин живот. Вербален конфликт е имало на 16 януари, без физически контакт. На другия ден е настъпило насилие, като младежите са решили да му „отмъщават“. На 20 януари са решили, че нанесеният бой от тях е недостатъчен, нанесли са му втория фатален бой. Според съдебната аутопсия, се е получила множествена контузия – черепно-мозъчна травма, в гръдния кош е счупена лъчевата кост и почти всички ребра. Ударите са нанесени с крака и ръце“, обясни пред bTV окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.
От заседанието на Окръжния съд във Варна за определяне на мярката за задържане на 14-годишния Денис стана ясно, че той вече е признал участието си в престъплението и е съдействал на разследващите. „Искам да видя майка си и баща си“, каза Денис пред съда. Изясни се също, че родителите му упражняват някакъв контрол върху него, но той очевидно не е достатъчен.
Денис Живков няма регистрации в Детска педагогическа стая, както и не е извършвал други престъпни деяния, за които да му е търсена отговорност. Въпреки това прокуратурата изтъкна, че той има проблеми с дисциплината в училище и е слаб ученик. При разследването са събрани свидетелства, че той и друг път е проявявал агресия, основно към възрастни хора.
„Той е на 14 години и четири месеца, само преди четири месеца нямаше да е в тази зала“, заяви защитата на Денис в съдебната зала. Това обаче не склони съдията да пусне непълнолетния в домашен арест. Решението той да остане зад решетките беше основано на високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление, както и на начина на извършване – с изключителни агресия, бруталност и цинизъм.
Бащата на Денис заяви пред Нова телевизия, че не вярва във вината на своя син.
„Той е много добро момче. Цялата махала го знае. От училище се прибира, аз го взимам. Учудих се, когато полицаите дойдоха. Казах си „какво търсят те тук?“. Никога за толкова година не е идвал в нашия дом полицай. Ако искате слезте без мен скришно в махалата и питайте за сина ми, за жена ми, за мен. Денис помагаше на стари хора, цепеше дърва, хвърляше им боклука“, каза Живко Живков, който добави, че сигурно е единственият в цялата ромска махала във „Владиславово“ с три деца на училище.
„Работя в строителството. Държа на възпитанието на децата си, държа те един ден да си имат професии“, каза той и добави, че с жена му много искат да видят сина си, но до този момент не им позволяват.
Майката и бабата на другото момче – 13-годишният Камен, също заявиха, че детето е добро и че не вярват да е съпричастно към подобно престъпление. Те разкриха, че на 20 януари то се прибрало вечерта, поискало да хапне, пуснало си телевизора, а по-късно легнало да спи.
„Не мога да го приема това нещо. Той е много кротък. Пращахме го на училище, след това се прибираше, стоеше си повече у дома. Как и по каква цел го е направил – и аз не знам. Не е вярно, че е гледал филми с някакъв супер герой, от който се е вдъхновил. Играеше на една игра. Слушахме божни песни и гледахме филми с другите ни две деца. На 20 януари се прибра много уплашен. Питах го „какво правиш мамо, как си“, а той каза, че иска да спи и си легна. Нищо друго не съм разбрала, освен че беше уморен. Разбрах за убийството, когато полицаите го взеха от къщи на 21 януари“, каза майката на Денис, Албена, пред bTV.
Тя призна, че като всеки родител се грижи за детето си. „Естествено! Питам го как е било на училище, с кои деца се движи. Ние не го пускаме с приятели да ходи много в махалата. Не знам как се намери с тези приятели. Другото задържано момче – Камен, не живее тук, дошъл е при баба си. И той е хубаво дете, както и другите две, които казват, че са били на мястото. Не мога да си обясня случилото се. Лапешка работа, детска работа. Никога не е нанасял побой Денис друг път, да ми го докажат с документи. Аз си знам детето. Караме го да учи, както и дъщерите ни, които са девети клас и шести клас“, обясни още Албена.