Поклонението на децата – най-чистият и искрен знак за почитта към Левски

Веселин Златков

Децата на Варна – ученици и възпитаници на детските градини, бяха най-многобройната група жители на морския град, които участваха в честванията за гибелта на Апостола на българската свобода в началото на миналата седмица.


Нито лошото време, нито това, че е понеделник, можеше да е оправдание, че ритуалите по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Васил Левски във Варна бяха доста рехави. И наистина – добре, че бяха децата, както и техните преподаватели, убедени в това, че днешният урок по родолюбие не бива да се пропуска, дори и с риск от настинка. Без съмнение, тази година по-вълнуващият знак на почит към безсмъртието на Апостола беше пред неговия барелеф в квартал „Левски“.


Заупокойна молитва и военен ритуал се състояха и пред паметника на Алеята на възрожденците в Морската градина. Там също най-яркото присъствие беше на учениците от учебните заведения, носещи името на Левски. Институции, дипломати, политически и неправителствени организации, както и обикновени граждани изразиха с венци и цветя своята признателност към най-големия и светъл герой на България.