Показват ценни икони от фонда на музея в Градската галерия

 

Изложбата “Възкресение”, която може да бъде разгледана в в Градската художествена галерия от 10 до 30 април, представя избрани образци на религиозното православно изкуство от Света гора, Атон, и св. град Йерусалим, които са свързани с празничния цикъл на Светото Възкресение Христово. Това са щампи, или хартиени икони, от XVIII-XIX в. в техника на гравюри върху мед.

 

„Иконографските сюжети от щампите са идентични със сюжетите на големите божигробски пана, наречени Йерусалимии (популярни в литературата като ерусалим, ерусалимка) или Проскинитарион. В превод от гръцки, това означава предмет за поколонение, а самият поклонник – проскинитарий, тук, на Балканите, е наричан хаджи. Това е почетно звание за поклонник, идващо от арабски език, и у нас е считано като благородническа титла.


Щампите и йерусалимиите са част от богатата колекция на отдел Възраждане на Регионалния исторически музей – Варна, и представят по великолепен начин християнското изкуство от втората половина на XVIII и XIX в. в трите свещени за православните християни центрове – Йерусалим, Света гора на Атон и Синай. Подбраните музейни експонати представят донесени от българските хаджии при поклонението им по Светите места на древна Палестина произведения със сакрален характер, носещи данни за мястото на създаването си, истории и свидетелства за святостта на техния образ и същност. Целта на изложбата е да покажем образци на култовото изкуство по време на Българското Възраждане, които показват молебствените пътища на българското хаджийство. Чрез докосването до тези сакрални реликви на иконите, целим, да се откроят националните стремежи на православните християни от времето на Османското владичество, да опознаят света чрез поклонничеството по Светите земи и там да се въздигнат и да се осветлят духовно по времето на най-светлите празници за православието – на Възкресението Христово”, обясни изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, директор на варненската Градска галерия.