Показват лицата на варненския театър на изложба в София

 

Изложбата „Т – Емпатия” на фотографа Веселин Василев, посветена на 95-годишния юбилей на Варненския драматичен театър, ще има след варненското и столично издание. Портретите художествена фотография със съвременните лица на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – актьори и ветерани, са изложени в галерия „Астри”. Събитието, подкрепено от Българската фотографска асоциация, е част от проявите в Месеца на фотографията. За откриването на 28 юни от 18.30 ч. се очакват много колеги и приятели на Варненския театър.
Изложбата провокира с идеята да представи актьорите във въобразен, извънтеатрален контекст, който насочва към дълбинни емоционални и ментални пластове в тяхната душевност.
„Чрез изкуството авторът субективно предава концентрираната същност на обекта на творбата с различни изразни средства. Така че тя, творбата, представя автора в не по-малка степен, отколкото самия обект. И колкото по-пълно и непосредствено той е попил, усетил и проникнал в битието на това, което интерпретира, толкова по-въздействащо – осъзнато или не – е произведението за зрителя.
Това ме провокира и води във фотографията. Усетът, досегът до вътрешния свят на модела, който, при все че създава външния му свят, нерядко е заключен дълбоко – е и вдъхновението ми в настоящата изложба. Ето защо за заглавие ми допада понятието емпатия, което най-всеобхватно обема пълното съпреживяване на емоциите на другия”, разказва Веселин Василев.