Поемаме 10 млн. лв. нов дълг за интегриране на транспорта

 

Общинските съветници от финансовата комисия към местния парламент дадоха съгласие за поемане на общински дълг от над 10,2 млн. лв. и упълномощиха кметът на града да издаде запис на заповед в полза на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи „Дарик“ – Варна.
Сумата гарантира пълния размер на авансовото плащане по договора за втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт. За него морската столица ще получи безвъзмездна финансова помощ от почти 29,3 млн. лв., с които се предвижда закупуване на нови автобуси и ремонт на основни булеварди.
Авансовото плащане ще бъде използвано за оборотни средства до приключване на проекта. Съветници дадоха съгласие и за осигуряване на заемообразно финансиране до 235 хил. лв. за възнаграждения на екипите, управляващи четири проекта с европейски средства, сред които и този за интегриран градски транспорт.
Членовете на финансовата комисия гласуваха и въвеждането на две нови такси – за „План за управление на строителните отпадъци“ и за „План за безопасност и здраве“. Те ще бъдат в размер на по 30 лева, а очакваният годишен приход от тях е около 20 000 лева.