Подигравка с правилата на местната власт: Съветът гласува три пъти съмнителен договор за концерт на MTV

Веселин Симеонов

Варненските общински съветници от мнозинството на ГЕРБ и съюзниците им грозно нарушиха всички писани и неписани правила на местния парламент, за да одобрят предложението за провеждане на събитието MTV Crashes догодина.
Както „Народно дело Седмицата“ писа преди време, то беше обсъдено преди време на съвместно заседание на комисиите по финанси и по култура и получи предварителното им одобрение. На заседанието на местния парламент миналата седмица обаче то беше отхвърлено. Общинските съветници се оказаха твърде предпазливи към офертата на посредника за организацията на събитието „Екшън медиа” и затова то не събра необходимия брой гласове.
Основният фактор за това беше, че за провеждането на събитието общината трябва да се ангажира да осигури сумата от 50 хил. евро. Тя е относително малка, като се има предвид, че концертът на световна звезда за MTV ще бъде записан и ще бъде видян от милиони зрители по света. Общинските съветници от опозицията обаче изразиха недоверие към посредника в организацията на събитието и поискаха допълнителни гаранции. Призив за отхвърляне на предложението в този смисъл отправи независимият съветник Григор Григоров. След гласуването стана ясно, че мнозинството няма необходимия брой гласове. Заради технически проблем гласуването беше повторено, но крайният резултат се оказа същият.
Изправени пред провала на предложението, хората от екипа на кмета Иван Портних решиха да пожертват правилника на общинския съвет и практиката на местното самоуправление, за да го прокарат. Така малко по-късно в хода на заседанието офертата за MTV Crashes безпрецедентно беше подложена на трето гласуване, за което реално нямаше никакво основание.
Този път в залата на общината се бяха събрали достатъчно представители на управляващите, за коригират предишния си вот. Преди потретения вот думата взе зам.-кметът Пламена Маринова. Тя призова съветниците да приемат предложението, което ще помогне Варна да изпълни по-добре функцията си на Европейска младежка столица през 2017-а. Същото направи и председателят на местния парламент Тодор Балабанов, който на практика лично пое отговорността за гласуването, което е в нарушение на правилника на Общинския съвет. В крайна сметка партньорството с MTV беше одобрено, макар че има сериозна опасност решението да бъде обжалвано като незаконно.