Подготвят ПУП-а на новия индустриално-технологичен парк

Евгения Иванова

До пролетта на 2018 година трябва да е готов подробният устройствен план за Индустриално-технологичния парк във Варна, заяви при посещение в града ни заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Освен него се очаква и планът за регулация, за да може след това да се пристъпи към изграждането на инфраструктурата от страна на държавната компания.
Както „Народно дело Седмицата“ писа, работи се по създаването на Индустриално-технологичен парк Варна, който представлява съвместно дружество между общината и национална компания от индустриални зони. За целта общината е предоставила имот в Южна промишлена зона с площ 42 дка. Националната компания ще изгради необходимата инфраструктура, за да може зоната да стане привлекателна за инвеститори.


„Като се започне от продажба на земя без търг на пазарни цени, по-бързо административно обслужване, данъчни облекчения и всичко, което законът позволява за привличане на чуждите инвеститори. Така че, надявам се, това да е още един проект, който да ни помогне да привлечем повече инвестиции във Варна и региона и направим местната икономика по-конкурентоспособна“, каза още Александър Манолев.
Брутният вътрешен продукт в област Варна е по-висок от средния за страната – 12 517 лв. на човек, стана ясно от заместник-министъра на икономиката Манолев. Брутните заплати надхвърлят 10 000 лева годишно, което нарежда региона на 5-о място. Висшистите в областта са 30%.
„Варна е една от областите с най-висока икономическа активност. Безработицата е под средната за страната, инвестициите във Варна са на сравнително високо ниво. Варна има всички предпоставки да се развива като една от най-предпочитаните инвестиционни дестинации в България“, съобщи още той.