Повикаха четирима от Черно море в националния

 

 

12-годишните таланти с две победи в регион Добруджа

 

 

Страхотно признание получи баскетболната школа на Черно море Тича. Цели четирима състезатели получиха повиквателни за националния отбор до 15 години за Балканските игри. По традиция баскетболната надпревара ще се проведе в Румъния. Градът домакин е Клуж Напока, а самите мачове ще се проведат от 12 до 16 декември. Доверието на националния селекционер получиха „моряците“ Любомир Керемедчиев, Никола Станчев, Димитър Евгениев и Иван Спиров. Те и съотборниците им ще се съберат за подготвителен лагер на 10 и 11 декември, а след това пътуват за Клуж Напока.

Останалите повикани при момчетата до 15 години са: Михаил Комбаков (Берое), Томас Читадзе (Испания), Виктор Гергов (ЦСКА), Николай Нинов (Тунджа), Красимир Кънев (Тунджа), Румен Георгиев (Рилски спортист), Денис Камбуров (БУБА), Теодор Николов (Левски), Светозар Иванов (UCC Assigeco Piacenza) и Андон Вачев (Тунджа).

Междувременно, в зала „Христо Борисов“ във Варна се играха мачовете от втори кръг в зона Добруджа, група Б при талантите до 12 години. Момчетата от Черно море Тича-2 не срещнаха трудности в първия си двубой срещу отбора на Лудогорец (12) и се наложиха със 75:15.

Вторият мач беше доста по-интересен. Секунди преди края на срещата момчетата на Денислав Коцев отбелязаха тройка срещу отбора на Стар баскет (12). По този начин се стигна до изравняване на резултата и продължение, в което „моряците“ се наложиха със 74:71. Във временното класиране малките черноморци заемат втора позиция.

 

Обмислят да сложат „балон“ на басейн „Юлиан Русев“

 

Съветниците от постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“ към община Варна разгледаха писмо от клуб по плувни спортове Астери за изграждане на покривна конструкция тип „балон“ на плувен басейн „Приморски“. Според представителите на клуба условията в момента не са подходящи за тренировки, а такова съоръжение ще даде възможност за целогодишно използване на басейна при по-добри условия за спортуващите. В тази връзка съветниците възложиха на Дирекция „Спорт“ към Община Варна да проучи техническите възможностите за изграждането му и да даде примерна финансова рамка за необходимите средства. По предложение на Тодор Балабанов, председател на Общински съвет – Варна, ще бъде сформирана и експертна група, която да разгледа предложението и възможностите за неговата реализация. Според него е необходимо да се направи предварителен анализ на разходите за отопление и да се прецени целесъобразността на инвестицията.

Комисията разгледа и предложението на клубове по плувни спортове за промяна в действащата Наредба за реда и условията за отдаване за безвъзмездно и възмездно ползване на спортните обекти и съоръжения, собственост на Община Варна, предоставени на ОП „Спорт-Варна“. Техните искания са за промяна по отношение на плувните съоръжения и предоставянето им на спортните клубове и по-конкретно плувните басейни да се поставят в отелен раздел в Наредбата. Според тях промяната е необходима, тъй като през последните години има завишен интерес към плувните спортове и е необходимо да се осигури справедливо разпределение на наличните бази. „При сегашното статукво много деца не могат да бъдат обхванати от личните им треньори и рано напускат спорта. Така губим много качествени спортисти от детско-юношеския спорт преди да достигнат възрастта на елитния спорт“, се казва в писмото. Членовете на комисията предложиха да се сформира експертна група, която да разработи промените в наредбата. Участие в нея ще вземат представители на клубовете, Дирекция „Спорт“,  ВрК „Правна комисия“, ПК“Младежки дейности и спорт“, представители на правната дирекция към Община Варна, както и представители на Обществения съвет по спорт.