Плувецът Александър Николов покри норматив за световно

 

Възпитаникът на треньора на ПСК„Черно море“ Никола Петров – Александър Николов, покри норматив за второто си световно първенство на 50 м свободен стил. На държавното лично отборно първенство за мъже и жени на столичния басейн „Диана” варненецът спечели шампионска титла, спирайки хронометрите на 23,10 сек. След него са плувци от Казахстан и Гърция.


Николов взе виза за шампионата на планетата в Будапеща още миналата година – на олимпиадата в Рио. „Този норматив се признава от международната федерация, но по новите правила на БФПС трябва да бъде покрит до 6 месеца преди световното, за да бъде признат”, разясни състезателят на Черно море.
Първото участие на възпитаника на Никола Петров на световно по плуване за мъже бе през 2015 г. в Русия. В Казан той завърши на 56-о място в кралската дисциплина 100 м свободен стил. Николов преплува дистанцията за 51,01 сек, като по този начин подобри времето си от открития шампионат на Словения, където по-рано бе спечелил квота за световното.
В първия ден на първенството ПСК Черно море взе и други отличия. Бояна Кирчева е шампионка на 100 м свободен стил, а смесената щафета 4х100 м свободен стил също е първа. В нея бяха: Ради Мерджанов, Александър Николов, Богослава Дянкова и Бояна Кирчева, която преплува с летящ старт двете дължини кроул с време 58.13 секунди.
Треньор на шампионите е Никола Петров. Черноморци са първи с време 3,45.99 мин, пред другия варненски клуб „Астери” – 3,45.01, и „Дамини” – 3,53.58.
Бронзови отличия за ПСК „Черно море“ донесоха Божидара Орленко – на 50 м бруст, и Калина Николаева – 200 м съчетано, а Павлина Тодорова финишира четвърта на 50 м бруст.