Пловдивчани се заядоха с името на града ни

 

Тениска с надпис, който по принцип трябва да е миролюбив, е на път да скара настоящата Европейска младежка столица Варна и бъдещата Европейска столица на културата Пловдив.
Сувенирът, който разбира се е изработен в града под тепетата, е закачка с девиза на хипитата „Make Love Not War” („Правете любов, а не война“). В Пловдив отдавна се разработва като рекламна стратегия играта на думи, в която „лов“ в името на града е английското „love” („любов“). Явно някой е решил, че ще е много оригинално тази дума да бъда противопоставена на „war” („война“) като първа сричка в името на Варна.


Резултатът е каламбур, който общо взето значи „Правете Пловдив, а не Варна“ и всъщност е доста безсмислен на английски, но пък е достатъчно ясен, за да подразни варненските шовинисти.
„Памучна тениска MAKE PLOVEDIV NOT WARNA, идеалният начин да покажете любовта си към Пловдив и не само!“, така се рекламира този сувенир в сайт в интернет. Предлагат се и други сувенири със същия надпис.
Пловдивската провокация към Варна стана обект на много коментари през миналата седмица, след като в социалните мрежи се появи снимка на въпросната фланелка артистично закачена в рамка на витрината на магазин в града под тепетата. Реакциите на варненци обаче бяха доста разнородни. Според едни, авторите се държат обидно спрямо града ни, а подобен начин на противопоставяне издава дълбоки комплекси. Други обаче приеха мотото като безобидна шега, която дори и да звучи малко остро, всъщност не бива да се приема прекалено сериозно. Трета група коментиращи бяха категорични, че подобен надпис е проява на лош вкус и е твърде некадърен опит за оригиналност.

Фото plovediv.bg