Пловдивският панаир допълва бъдещия облик на Дупката

През миналата седмица държавата окончателно се отказа от дела си от 49.63% в „Международен панаир Пловдив“. Кабинетът прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции в капитала на дружеството, съобщи правителствената информационна служба миналата сряда.
По-големият пакет акции отиват за община Варна (29%), а остатъкът е за община Пловдив, което предизвика недоволство в местната власт в Града под тепетата, съобщи Mediapool.
Идеята на Георги Гергов и варненския кмет Иван Портних е панаирът да се пренесе и във Варна през летните месеци, като за целта се направи невиждано у нас две в едно – ларго като софийското, където ще бъдат експонирани откритите находки, а над тях – изложбени палати. Теренът е на Гергов, а инвестицията, която се оценява на около 20 млн. евро, ще дойде по европейски програми.
По-големият пакет от държавните 16 314 400 акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“, отиват в община Варна. Аргументът е, че варненският кмет Иван Портних е бил инициатор и двигател на сделката, коментираха пред Mediapool от Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството.
Община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, представляващи 20.63% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.
От правителството уточниха, че „прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира с цел привличането на инвестиции в България“.
Държавният дял в панаира беше сред обявените за приватизация. Дружеството е отпаднало от списъка за продажби поради липса на инвеститорски интерес, казаха от Министерството на икономиката.
Георги Гергов обясни пред Mediapool, че от четири години работи по реализирането на тази идея заедно с община Варна, но досега не е срещал разбиране сред управляващите.
През май тази година на посещение във Варна културният министър Вежди Рашидов разви идеята Дупката да заприлича на обновеното софийско ларго, като за целта може да се търси европейско финансиране. В ларгото в столицата бяха инвестирани около 15 млн. лева. Освен с археологическите находки, варненската „дупка“ може да бъде обогатена и с различни артефакти от музеите, допълни тогава кметът Иван Портних и каза „виждам го като музей на открито“.