Платил с премията билетите на свои приятели от Варна

 

Пред „Народно дело“ Божил Колев се върна в спомените си 40 години назад. Той разкри как скандал с фланелките на първия мач с Амстердам ги е надъхал още повече за втората среща и как с премията за крайния успех е платил билетите за мача на свои приятели, които дошли от Варна, за да го подкрепят от трибуните.

 

За да стигнем до Аякс, елиминирахме на 1/16-финалите шампиона на Австрия „Сваровски вакер“ с 3:0 и 1:0. След това гостувахме в първата среща в Амстердам. Преди нея от Аякс изпратиха факс до нашия клуб, с който ни помолиха да играем с червените си фланелки в Холандия. Нашите приеха и носехме само един екип, но когато влязохме на стадиона, домакините се отметнаха от уговорката. Факсът обаче бе останал в София и нищо не можехме да променим. Настана голяма суматоха. В крайна сметката домакинът на Аякс ни даде сини екипи и излязохме с тях, а скандалът ни надъха още повече за победа в София“, спомни си Божил. У дома Аякс печели с 1:0, а Бари Хулсхоф стъпва върху ръката на вратаря Стоян Йорданов и му я чупи.

Три дни преди реванша Манол Манолов води своите на лагер в Германския манастир до София. „Там имаше хотелска част, спахме на дървени легла, а въздухът бе кристално чист. От наши приятели разбрахме, че холандците се забавляват в хотел Балкан – пушат си цигарките и пият бира. Така високомерно се държаха и на терена. След пас с външен фалц на Денев Марашлиев откри резултата с глава, а 4 мин преди края на продълженията влезлият 9 мин по-рано Стефан Михайлов реализира втория гол. Чак тогава гостите се стреснаха и се хвърлиха в атака, но отзад с Пената, Цоню и Копата не ги пуснахме да застрашат Данчо Филипов“, допълни Колев. Последният разкри и любопитен факт от началото на срещата: „Същата вечер в България се празнуваше годишнина от Великата октомврийска революция и оръдията бяха извадени в Борисовата градина. Когато започна зарята, аяксите се смутиха. После Сашо Манов ми призна, че журналисти от Холандия го попитали на трибуните: „Вие откъде знаете, че ще ни биете, щом почвате толкова рано да празнувате?“

След триумфа Божил и съпругата му отиват на вечеря в грандхотел „София“ заедно с Ненчо Христов, Пламен Христов и Кеворк Тахмисян. Компанията полива победата с 2-3 бутилки уиски. Божил Колев обаче така и не успява да се зарадва на премията от 160 лева. „Бяха ни обещали по 100, но министърът на отбраната добави още отгоре. Премията ми отиде да отчета в клуба парите от 100-те билета, които ми бяха предоставени за мача. Подарих ги на близки и приятели, тъй като ми бе неудобно да им вземам пари“, завърши Колев.