Пламен Свещаров, „Роял Хелена“ Черно море ни показа защо е „черно“

Три скъсани платна, но все пак с невредим екипаж и практиканти се върна от гонките в Черно море баркентината „Роял Хелена“. Учебният ветроход завършва участието си в международната „Тол Шипс“ регата след две драматично проплавани гонки. „Черно море ни показа защо се казва „черно“ – казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топсейл“, собственик на „Роял Хелена“. – Това е едно от най-непредвидимите морета, защото в никой момент прогнозираното време не е това, което е предвидено. На борда имаме разнородни практиканти – и студенти от Морско училище, и ентусиасти от страната. Някои понесоха тежкото време по-зле, други – по-добре, трети – няма никога да поискат да се качат на ветроход“, казва Свещаров.

8-9-1
По стара черноморска традиция времето през цялото време е било срещу ветроходите. И към Новоросийск, и към Сочи е духал южен вятър със сериозни шквалове – вятър от по 32-33 възла и сериозно вълнение. Те са се редували с безветрие. Времето е било сериозно изпитание за по-големите ветроходи. Ето защо някои състезатели като „Атила“ са прекратили участието си във втория етап. А руската легенда „Надежда“ завърши регатата със счупена фок-мачта.

8-9-6
„Това, което е важно за нас, е че екипажът и практикантите са живи и здрави, корабът е здрав. Радваме се, че сме на родна земя и бяхме посрещнати от близките с една роза на кея. „Роял Хелена“ продължава активното си участие в мероприятията на регатата – парад на екипажите, спортните мероприятия и на 4 октомври ще изпратим гостите ни флотилия с Парада на ветрилата. След което учебният ветроход се прибира във Варна и остава отворен за посещения на приятели и гости до октомври на морска гара“, казва Пламен Свещаров.