Пищящ звук от светофари държи варненци будни по цяла нощ

Жител на Варна, който живее до кръстовището на бул. “Приморски” и “Сан Стефано”, се оплака от постоянното пищене на звуковите устройства, които трябва да ориентират незрящите хора при пресичане. Той описа ефекта от сигнализацията като постоянен тормоз, който оставя всички в съседство на кръстовището без сън. Поставянето на устройствата е част от проекта „Интегриран градски транспорт“ и е една от мерките по него, които предизвикват смесени реакции у гражданите.
„Тези зумери – 10 на брой, непрекъснато издават дразнещ сигнал 18 часа в денонощието (от 6 до 24 ч.). Два от тях са разположени на не повече от 3 метра от сградата, в която живеем. Звукът на10-те зумера, който сме принудени непрекъснато да слушаме, не ни дава възможност за почивка и за работа. Честотата е така “подбрана”, че пищенето прониква и през затворени прозорци.
Разбираме, че тези устройства са поставени с цел улесняване на хора в неравностойно положение (незрящи), но включването им би трябвало да става само когато има нужда, например със специален бутон или модул за радиодистанционно управление.
Сега включването на тези устройства е осъществено по най-евтиния и лесен за изпълнение начин, като всеки зумер се задейства при зелен сигнал на светофара, но това не е решението! При такова изпълнение тази звукова сигнализация е излишна, а дори в някои случаи – вредна“, коментира варненецът.
Проблемът се поставя от потърпевши граждани не за първи път. В края на март Славчо Аврамов, член на управителния съвет на регионалната организация на слепите във Варна, коментира, че устройствата са по-скоро опасни, отколкото полезни за незрящите. Заради това, че сигналите за пресичане в двете различни посоки са поставени на едно и също място и са еднакви, слепите не могат да се ориентират добре. По този начин се създава реална опасност те да допуснат грешка и така да се окажат на пътя на автомобилите.  „Направеното говори за ниска професионална компетентност“, коментира Аврамов.
Други недоволни от пищенето на устройствата варненци предупредиха, че ако проблемът не се реши, просто ще прережат кабелите им.