Печки предизвикаха два пожара, старец получи тежки изгаряния

Апартамент се запали около 9,30 часа в събота във Варна. Става дума за жилище на улица „Тодор Димов“. Информацията за пожара бързо беше потвърдена официално от полицията.
„Сигналът за пожара в апартамента е подаден в 9,35 часа. На място са пристигнали 2 пожарни автомобила, които са изгасили огъня. Пламъците са били основно в една от стаите в жилището, в която са изгорели мебели и домакински уреди. Опушени са и 60 кв.м стени. Причината е късо съединение в отоплителен уред. 27-годишен мъж, който живее на адреса, се е опитал да потуши огъня, но е получил изгаряния по ръцете и краката. Оказана му е медицинска помощ. Няма опасност за живота му“, заяви говорителката на МВР – Варна, Ивана Милева.
„Мъжът вероятно е спял, когато пожарникарите започнаха да гасят огъня. Те го изкараха навън. Беше само по боксерки и бос. Взех го в моя апартамент и го завих с одеяло. Фризьорката от другия блок пък му даде елек. Имаше изгаряния по ръцете и краката, както и по тялото. Затова го напръсках със спрей пантенол”, разказа очевидец на инцидента.
Часове по-късно, около 15,05 часа, беше получен сигнал за пожар в жилищна кооперация, намираща се в жк „Аспарухово”, на ул. „Средец”. На място бяха изпратени две пожарни, които установяват, че пожарът обхваща една от стаите. Пострадал е 84-годишен мъж, живеещ на адреса, който е получил сериозни изгаряния по тялото и е настанен за лечение в болнично заведение с опасност за живота. Причината за възникване на пожара е неправилно използване на отоплителен уред – готварска печка с твърдо гориво, която била разположена твърде близо до легло.