Петли от цял свят са събрани в етнографска сбирка във Варна

 

В изложбената зала на Археологически музей – Варна, ул. „Мария-Луиза“ 41, ще се открие етнографска изложба „Петелът – слънчевият символ в човешкия бит и култура“. Това е частна колекция на Пламен Георгиев от Враца, който в продължение на 4 години събира предмети от българския и световния бит и култура с изображения и фигури на петел.
Откриването на експозицията е на 5.12. (вторник) от 16 ч.


Според китайския хороскоп 2017 г. е Годината на Огнения петел. Тази огнена птица се отличава с творческо мислене, необичаен подход при решаване на сложни проблеми, подвижност, контактност и лек поглед върху живота. Петелът символизира слънцето, зората, новото начало и разбуждането. Затова 2017 г. е година на успехите и триумфа.
Петелът е боец, предизвикателен, но справедлив и общителен. Той е изпълнен с енергия и е истински господар на своята територия, за всичко се грижи сам, затова целият „двор“ чувства неговата загриженост. Огненият петел обича реда и защитава всичко, което притежава. Той е красив, независим, обича всичко ярко и смело.
В митологичните представи на повечето народи петелът е слънчев символ, тъй като песента му известява изгрева. Той заема важно място в българските народни вярвания и винаги се е радвал на уважение. Основа за изграждането на митологичния образ на петела е именно неговата връзка със слънцето. Както и слънцето петелът отчита времето – казва се „до първи петли“, „до втори петли“, „до трети петли“. Смята се, че той е недосегаем за зли духове, един пернат господар на двора и курника. Неговото кукуригане мери времето и разделя деня на светла (добра) и тъмна (лоша) част. То, освен това, разделя цивилизования свят (там, където се чува кукуригане) от дивия свят, където петел не кукурига. „Първи петли“ е време, в което всички нечисти сили напускат къщите и дворовете и тогава човек може да излиза от къщи за работа или да тръгне на път.


В миналото у нас във всяка къща трябва да има петел, защото иначе тя ще опустее. Затова най-тежката клетва е: „Петел да не ти пее в къщата!“ И при лекуването на болестите баячките ги изпращат „там, където петел не пее“.
Петелът заема важно място в много семейни и календарни обичаи и най-вече по време на традиционната сватба. На Петльовден (2 февруари) във Варненско, Карнобатско, Бургаско, Котленско и другаде за здравето на момчетата се принася кръвна жертва – петел, символ на мъжкото начало. Във вярванията на българите петелът, главата му, кръвта му, перата и гребенът му имат апотропеично (предпазно) значение. Петльовите пера служат за украса по главата и младите жени, но те ги пазят и от уроки, от лоша среща, от магии и лоши духове.
Като символ на пробуда към знание петелът е и основната фигура в печата на първото българско класно училище – Габровската (Априловската) гимназия.
Петелът и неговият митологичен образ е познат и почитан в почти всички части на света, от почти всички народи – в Древен Египет, в Персия, Вавилон, в Гърция, в християнството и исляма, във всички европейски държави, в Китай, Япония, Индия, Индонезия, на Филипините, в Африка, Америка и т.н.
В изложбата са представени повече от 200 предмета с изображения на петел. Могат да се видят керамични, стъклени, дървени, метални, порцеланови съдове, тъкани, възглавници, престилки, монети, икони, кръстове, значки, книги, календари, пана за стена, мартеници, обложки за грамофонни плочи, детски играчки… Огненият петел като митологичен образ е намерил своето място във всички елементи от човешкия бит и култура. Експонатите в изложбата са от България, Русия, Китай, Франция, Белгия, Германия, Швейцария и др. При откриването на изложбата ще бъде представен обичаят Петльовден от група за автентичен фолклор от с. Голица, Варненско.