Перун (Варна) стана първият шампион по плажен волей

Диана Филипова и компания изпревариха Марица и Божурище

Перун (Варна) стана първият в историята отборен шампион на България по плажен волейбол! С победа в последния си мач за пилотния сезон на Националната отборна лига за жени варненки изтръгнаха титлата, изпреварвайки Марица (Пловдив) в крайното класиране.
Премерата от последния шести кръг между Перун и гостуващия Божур волей (Божурище) завърши при резултат 3:1 победи за домакините, като това им бе достатъчно да се изравнят с пловдивчанки по пунктове (спечелени мачове) и по спечелени премери и да ги изпреварят по геймово съотношение. Марица ще трябва да се задоволи със сребърните медали, а за Божур волей остана бронзът.
Отборът от Божурище не се възползва от възможността да атакува вицешампионската позиция и се яви във Варна само с една двойка – Павлина Дачева и Милена Костова. Това се случи и миналата седмица при домакинската им премера с Марица, но ако тогава обяснението им беше, че три от картотекираните им шест състезателки са в чужбина, този път от Божур волей не представиха смислена причина да загубят служебно два от мачовете си във Варна.
Младите, но амбициозни Дачева и Костова обаче не се отказаха да гонят успеха в своите мачове и в първия състезателен ден се справиха с втората двойка на Перун – Никол Николова и Стефани Кьосева, с 2:0 (21:19, 21:10), оформено след 35 минути игра на красивия пясъчен корт на плажа Рапонги. Първият гейм бе много оспорван, с няколко обрата в резултата, но след като в крайна сметка го спечелиха, гостенките напълно доминираха във втория.
Така интригата около шампионската титла се запази до последния мач за сезона в лигата. След това обаче Дачева и Костова трябваше да се изправят срещу първата двойка на Перун. Далеч по-опитните Диана Филипова и Лора Илиева се погрижиха да подсигурят нужната победа на своя отбор, надигравайки съперничките си с 2:0 (21:19, 21:15) за 32 минути. Мачът започна много добре за Божурите и те бяха близко до изненадата, повеждайки с цели девет точки преднина при 15:6, но опитът на Филипова и Илиева си каза думата и варненската двойка успя да обърне резултата до 21:19. Във втората част Перун вече наложи по-трайно надмощие и триумфира като шампион след 21:15.
Очаква се в най-скоро време да се насрочат дата и място за церемонията по награждаването, на която купите и медалите ще бъдат връчени на първите призьори в Националната отборна лига.

Треньорът Пламен Николов
Успехът ни се дължи на добрата селекция

28_2

Треньорът на Перун (Варна) Пламен Николов бе най-щастливият човек след спечелването на историческата първа титла от Националната отборна лига по плажен волейбол за жени от неговия тим. „Успехът се дължи основно на добрата селекция, която успяхме да направим при картотекирането на отбора за участие в Лигата. Печелившият ни коз беше привличането на двойката Светла Ангелова & Ирена Мишонова, които за мен са най-добрата двойка в България. Да, те взеха участие само в една премера, но двете победи, които донесоха на Перун, бяха от стратегическо значение за нас. Това, че успяхме да картотекираме голяма група от състезателки, ми даде възможност да се абстрахирам от липсата на професионални договори с тях и да варирам състава, без да се допускат служебни загуби, както стана с някои други клубове.
Не на последно място, с опита си, Диана Филипова, както и Лора Илиева и Мартина Георгиева-Стоянова допринесоха за спечелването на ценни точки, които ни дадоха възможност в крайна сметка да оглавим класирането и да станем шампиони.

28_3
Анализирайки това пилотно първо издание на НОЛ, оптимистичното е, че и в четирите участващи клуба играха и много млади състезателки, което вдъхва надежда за едно добро бъдеще на плажния волейбол в България”, каза Николов.