Патрика се завърна в Черно море

 

Един от най-талантливите млади треньори на България Галин Стоянов-Патрика се завръща в Черно море. Той ще бъде помощник-треньор на мъжкия отбор, където ще работи с Дарин Великов. През миналия сезон Патрика бе в щаба на Людмил Хаджисотиров-Удо в Рилски спортист.
„Това, което най-много повлия на решението ми да се върна, е развитието, което ми се предлага, бъдещето, което мога да имам. Според мен това е прекрасна опция за кариерата ми, а отделно винаги съм се радвал на създаването и налагането на млади момчета от школата,“ коментира Стоянов.
„Отделно, Дарин Великов е известен с това, че никога не се притеснява да разчита на млади състезатели. Неслучайно в състава на Черно море, когато играха с ЛУКойл финал за Купата през 2006 година, имаше 7-8 момчета на по 20-21 години,“ припомни треньорът, който от своя страна е любимец на много от младите баскетболисти в страната.
„Засега и най-вероятно ще работя само с мъжете. Естествено ще помагам с каквото мога и в школата, все пак Варна винаги е била място, откъдето са излизали и са налагани местни момчета. Има доста интересни състезатели сред подрастващите, на които също трябва да се търси място в следващите години,“ обясни за ролята си в Черно море Тича Галин Стоянов.
„В миналото това е било приоритет и независимо от това, че в България има този феномен на „младите“ 25-годишни играчи, ние винаги сме залагали на доста по-млади да имат и водещи роли в отбора. Това, разбира се, е възможно, когато влизащите в мъжкия състав са били подготвени добре от техните треньори в подрастващите. Имаме добри треньори, работещи здраво, най-вече за създаването на играчи, не само на отбори като самоцел, така че твърдо вярвам, че ще продължим тази традиция. Естествено миксът между опит и младост е задължителен, за да има от кой да се краде занаятът. Понякога, разбира се между желанието за селекция и реалността има разминаване, но не всичко е в наш контрол, има и амбиции и/или финансови рамки, които са различни за отбор и за състезатели,“ завърши Патрика.

Талантът Кристиян Попов се възхищава на Къри и Голдън Стейт

За поредна година отборите от школата на Черно море се представят много силно в първенствата при подрастващите. Един от най-големите успехи през този сезон постигнаха 12-годишните момчета от клуба, които спечелиха титлата в шампионата пред собствена публика. Наградата за най-полезен играч в турнира също отиде при „моряците“. Тя бе спечелена от Кристиян Попов, който впечатли всички с изявите си. Той е роден във Варна през 2005 г. Въпреки крехката си възраст обаче, той вече знае, че с постоянство може да се постигне всичко. Мечтае да играе баскетбол на високо ниво, но също така иска да завърши училище с отличие. Вижте какво каза талантът пред BGbasket.com:

– Как избра баскетбола и защо се запали точно по този спорт?
– Приятел на треньор Бакалов, Венко Зойцов, ме е видял и е предложил на родителите ми да тренирам баскетбол.

– Колко си висок?
– 170 см.

– В кои отбори си играл до момента?
– Черно море Тича.

– Кой е треньорът, от когото си научил най-много до момента?
– От Георги Бакалов и Пламен Христов.

– Кой е най-големият ти успех?
– Златото от Държавното първенство през 2017 г. с 12-годишните и индивидуалната награда за най-полезен играч.

– Кой е най-добрият ти приятел, свързан с баскетбола?
– Баскетболът ме свърза с много добри, интелигентни и възпитани деца, голяма част от които са ми истински приятели.

– Любим отбор?
– От НБА любимият ми отбор е Голдън Стейт Уориърс, а от Европа – Реал Мадрид.

– Любим играч?
– Стеф Къри.

– Гледаш ли баскетбол, кое е любимото ти първенство и защо?
– Гледам баскетбол, когато имам възможност. Любимото ми първенство е НБА, защото там играта е много атрактивна, а играчите притежават изключителна техника и физика.

– По колко пъти в седмицата тренираш и по колко часа на ден?
– Тренирам шест пъти седмично по два часа на ден.

– Коя е най-силната ти страна?
– Смятам, че е стрелбата.

– Как обикновено преминава един твой ден?
– Тренировка, курсове, след което 7 часа в училище. Малко свободно време!

– Коя е любимата ти мисъл? Имаш ли любим талисман или ритуали преди игра?
– Нямам любима мисъл, но считам, че с постоянство се постига всичко.

– Твоята мечта е…
– Да завърша училище с отличие и едновременно с това да играя баскетбол на високо ниво.