Паркирането в Морската градина пак предизвиква напрежение

Веселин Златков

Миналата събота беше по-скоро пролетен ден, доста нетипичен за февруари. Естествено, варненци масово напълниха любимата си Морска градина, заедно с децата, велосипедите, тротинетките и ролерите им. Някои все пак предпочетоха да стигнат дотам с колите си, а част от тях не се поколебаха и да навлязат моторизирани по алеите. Така де, факт е, че достъпът на коли в градината не е забранен, въпреки годините, прекарани в протести, забрани, дела и всякакви допълнителни мерки с по-голям или по-малък ефект.
Казано с две думи, въпреки ясното разпореждане да се глобяват тези, които паркират по алеите и зелените площи на Морската градина, в края на миналата седмица някои шофьори явно решиха, че този път ще им се размине. Дали те са били санкционирани от органите на реда не знаем, но се натъкнахме да пример за друго наказание, дошло най-вероятно от някой върл противник на автомобилите в парка.


На алея в района на „Акациите“ можеха да се видят два джипа, доста нагло паркирали на място, което определено не е подходящо за целта. Чистачките и на двете коли бяха изкривени, явно от някой недоволен пешеходец. Това наказание е болезнено, защото поправката на тази уж дребна част от колата не е съвсем евтина. Затова и макар да е хулигански акт, извършителят на който дори може да бъде арестуван, че уврежда чужда собственост, тази демонстрация става все по-популярна сред противниците на наглото паркиране.
В цялата история обаче има и още един интересен детайл. Точно до мястото, където бяха спрени колите, има паркинг. Той е ограден и заключен и е напълно празен. Излишно е да казваме, че ако беше отворен, може би щеше да е по-добре за шофьорите, а и за пешеходците. Дали теренът на паркинга е частен, общински, държавен, дали е даден под наем или съдбата му е някаква друга, не знаем. Но така или иначе, на удобно място на входа на Морската градина има къде да се паркира, стига някой да отключи портала. Бездействието по отношение на такъв обект, който може доста да облекчи една твърде напрегната ситуация в града, е наистина безотговорно.
Трябва да отбележим също, че колчетата срещу паркиране и преминаване на автомобили по алеите в парка лека-полека изчезват. Кой и с какво право ги реже, си остава мистерия, но в момента с кола можеш да стигнеш буквално навсякъде в парка, стига да не ти пука от гневните погледи на хората. А на някои наистина не им прави впечатление и се чувстват като господари зад волана не само на улицата, а и по алеите на парка, се убедих с очите си. Един шофьор не се поколеба да надуе клаксона, за да предупреди малко дете на тротинетка да му даде път в района на Делфинариума. Естествено, малчуганът нямаше какво да направи, освен да направи път на автомобила, без значение, че става въпрос не за улица, а за алея.